Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | Deutch English |

Sygehus Sønderjylland

Bygningen

Museet - Sønderborg sygehus har til huse i den ene de af to unikke, gamle bygninger fra 1911 - de majestætiske tvillinghuse, bygning E og F - der i den tyske tid blev opført som “Marine-Lazarett Sonderburg" og knyttet til den tyske marineartilleriskole, der blev indviet allerede i 1907.

 

Marine-Lazarett Sonderburg

 

Alle patienterne og med ganske få undtagelser også alt personalet var ansat i den tyske marine. Den civile befolkning blev behandlet på det kommunale hospital, der lå på Kongevejen.

Både marineartilleriskolen og marinelazarettet blev efter genforeningen i 1920 overtaget af den danske stat og genåbnet som henholdsvis Sønderborg Kaserne og Statshospitalet i Sønderborg. Hospitalet blev indrettet med en kirurgisk og en medicinsk afdeling og ialt 138 sengepladser. Den officielle åbning af statshospitalet fandt sted den 4. april 1921 og sygehusets første patient var en dame, der var indlagt fra den 6. april til den 25. maj 1921 til en galdestensoperation.

 

Statshospitalet i Sønderborg

 

Museumsbygningen husede tidligere den kirurgiske afdeling og bygningens gamle operationsstuer blev brugt frem til 1939. Herefter blev de frem til 1989 brugt som medicinske undersøgelsesstuer. Herefter har de ikke været i brug til hospitalsrelaterede formål. I 1993 blev museet etableret i nogle af de gamle rum.

 

Den gamle operationsstue på Statshospitalet i Sønderborg

 

Bygningerne har indtil nu fået lov til at stå så godt som uberørte, idet der gennem tiden kun er foregået nænsom renovering. Derfor kan man på Museet - Sønderborg Sygehus få en unik oplevelse af, hvordan rummene i det gamle hospital så ud og var indrettet.

Forskellige planer involverende total ændring af arealet er aldrig blevet gennemført.


Siden er sidst opdateret 17-11-2015
Sygehus SønderjyllandTilgængelighedserklæring | Om hjemmesiden | Sitemap | Kontakt os