Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | Deutch English |

Sygehus Sønderjylland

Velkommen til fødegangen - rundvisning i film og billeder

Tag med på en virtuel rundtur på fødegangen - bliv fortrolig med fødestuen, før du skal føde:

 

 

 


Velkommen til fødegangen

Jordemoder Nanna tager dig med på rundtur på fødegangen Velkommen

Nanna er jordemoder og byder velkommen til rundvisning på fødegangen i Aabenraa.
Ved ankomsten går I ind ad indgang A og følger skiltning til område 105, som er samme venteområde, som når I har været til scanning. Nanna forklarer, at den røde snor til højre i billedet er den snor I trækker i, hvis I ankommer i det tidsrum, hvor receptionen har lukket.

 

Fødestuen med hvileleje i hvileområdet Fødestuen

Når du som fødende er i aktiv fødsel, dvs. når livmodermunden er ca. 4 cm åben, og du har regelmæssige veer, så kommer I ind på en af vores 6 fødestuer. Fødestuen består af 2 områder, hvileområdet og fødeområdet. Her viser Nanna hvileområdet, hvor der er et stort hvileleje med plads til både dig som fødende og far/partner. Der står også en sofa som kan foldes ud til far/partner. Jordemoderen vil på det tidspunkt være meget hos jer på stuen, men hvis I ikke har så meget behov for hendes tilstedeværelse, eller hun lige har brug for at gå ud, så hænger der en rød klokkesnor på væggen.

TV med bluetooth-enhed TV på fødestuen

På alle fødestuer er der et TV, som kan drejes i flere retninger. Der er også en bluetooth enhed, som er tilkoblet højtalere i loftet. Det giver jer mulighed for at lytte til jeres egen musik via egen medbragt tablet eller telefon.

Fødeleje på fødestuen Fødeleje

Nanna viser fødelejet, hvor du opholder dig når fødslen nærmer sig. Fødelejet kan indstilles på forskellige måder, så du som fødende kan ligge behageligt, men også at du som fx stående kan bruge det som støtteredskab. Når barnet bliver født, kommer det direkte op på mors mave, og ligger hud mod hud så længe som muligt. 

børnebordet ved siden af fødelejet på fødestuen Børnebord

Her ser I børnebordet, og det er her barnet kommer over, hvis det efter fødslen fx har brug for lidt ilt. Vi har små hjemmestrikkede huer, som barnet kan få på. Børnebordet er lige ved siden af fødelejet, så I er hele tiden tæt på jeres barn. Det er også her, at barnet bliver målt og vejet efter fødslen, men det gør vi først nogle timer efter, for at I kan få tid og ro de første par timer og bare være sammen med jeres barn. 

CTG-apparat til overvågning af veer og barnets hjertelyd CTG-apparat

På fødestuen er der et CTG apparat, som er til overvågning af barnets hjertelyd og til registrering af veer under fødslen. Der er forskellige faktorer der afgør, om du som fødende skal have CTG på, og det snakker jordemoderen med jer om. Computeren bruges af personalet på stuen til at skrive i din patientjournal, men det er også her vi efter fødslen registrer barnet og får lavet et CPR-nummer.

 

badekar til både smertelindring og afslapning eller også fødsel Bade-/fødekar

I den aktive del af fødslen kan der gøres brug af badekar/fødekar, hvor det varme vand både virker smertelindrende men også afslappende. Der er også mulighed for at føde i karret. Badekarret er ret stort, så der er mulighed for at flytte sig rundt i det og ligge i forskellige stillinger, som fx sideleje, rygleje, på alle 4 og halvsiddende.

 

 
køleskabet på fødestuen til egen mad og drikke Køleskab

Køleskabet på fødestuen er til jeres mad og drikke. Der ligger altid lidt saft, og personalet kan fylde op ved behov. I kan bruge det til opbevaring af jeres evt. medbragte snacks, mad og drikke. Som gravid, fødende og barslende får du mad på sygehuset, og maden bestilles i patientkøkkenet. Det viser personalet jer. Far/partner skal betale for maden og henter det i restauranten.

hvileleje efter fødslen Hvileleje

Efter fødslen kommer I tilbage til hvileområdet, og vi ligger stor vægt på, at barnet forbliver hud mod hud. Derfor bærer mor selv barnet over til hvilelejet. Hud mod hud giver nærvær og tryghed til barnet og understøtter en god start på amningen.

badeværelse og toilet på fødestuen Bad og toilet

På badeværelset er der toilet og brusebad, og det må benyttes af både mor og far/partner. På billedet kan I se bolden, som kan bruges til at sidde på under fødslen, og hvor roterende bevægelser er med til at hjælpe barnet ned igennem bækkenet.

 

fødselstræ på gangen på fødeafsnittet Fødselstræ

Her til sidst viser Nanna vores træ som hænger på væggen ude på gangen. Her kan I efter fødslen skrive fx barnets navn, vægt og længde på et blad. Den sidste dag i måneden, tages der et billede af træet, og det lægges ud på hjemmesiden. Nanna slutter af med at ønske jer en rigtig god fødsel, og vi glæder os til at tage imod jer her på fødegangen i Aabenraa.

 

 

 

 

 

 


Siden er sidst opdateret 07-01-2021
Sygehus SønderjyllandTilgængelighedserklæring | Om hjemmesiden | Sitemap | Kontakt os