Skip til primært indhold

Projektet fra Sygehus Sønderjylland

Bedre og mere skræddersyet behandling til patienter med søvnapnø.

Sov godt

Søvnapnø er lange vejrtrækningspauser under søvn. Det forstyrrer søvnen for ca. 300.000 i Danmark. Ubehandlet øger søvnapnø risikoen for hjertesygdomme, slagtilfælde, trafikulykker og nedsætter livskvaliteten.

Den gængse behandling af søvnapnø er at sove med en maske, som gør, at luftvejene holdes åbne til fri vejrtrækning, så søvnen ikke forstyrres. Behandlingen kaldes CPAP og er en effektiv behandling, men hos halvdelen af patienterne lykkes behandlingen ikke, og de patienter får derfor ingen behandling.

Dette forskningsprojekt vil hjælpe flere patienter med søvnapnø til at få en optimal behandling, især alle dem, som ikke lykkes med CPAP og derfor har brug for, at vi tilbyder andre behandlingsmuligheder.

Målet er, at hver enkelt patient i fremtiden kan få en skræddersyet behandling, så både patienter og pårørende kan sove godt.

I spidsen for forskningsprojektet er læge og ph.d.-studerende Karin Jeppesen fra afdelingen for Øre-næse-halskirurgi på Sygehus Sønderjylland.

Ph.d. top-up Karin Jeppesen fra afdelingen for Øre-næse-halskirurgi på Sygehus Sønderjylland

Læge og ph.d.-studerende Karin Jeppesen Karin Jeppesen fra afdelingen for Øre-næse-halskirurgi.

Præsentation af projektet fra TV Syd

Præsentation af Karin Jeppesens projekt om behandling af søvnapnø fra TV Syd

Klik på billedet for at se præsentationen af Karin Jeppesens forskningsprojekt.

NB! Når du klikker på linket i billedet aktiveres 3. parts cookies i din browser.

Den lidt længere beskrivelse af projektet

Der er behov for at flere får lov til at sove godt både patienterne med søvnapnø og deres pårørende der sover ved siden. Vi vil med vores projekt hjælpe til at flere patienter med søvnapnø får optimal behandling, især de mange, som ikke lykkes med den gængse behandling ”CPAP”.

Søvnapnø er lange vejrtrækningspauser under søvn. Det forstyrrer søvnen for ca. 100.000 patienter i Danmark (foruden omkring 200.000 udiagnosticerede). Ubehandlet er søvnapnø forbundet med øget risiko for hjertesygdomme, slagtilfælde og sukkersyge. Desuden medfører det træthed, øget risiko for trafikulykker og ikke mindst nedsat livskvalitet.

Den gængse behandling af søvnapnø er kontinuerlig positivt luftvejstryk (CPAP). Her sover man med en maske, der er tilkoblet et CPAP-apparat, som justerer trykket på luften i masken, således at luftvejene holdes åbne til fri vejrtrækning, så søvnen ikke forstyrres.

CPAP er en effektiv behandling, men 4-5 ud af 10 patienter lykkes ikke med behandlingen og lige nu er mulighederne for et andet behandlingstilbud så som apnøskinne, operation, vægttabsforløb, nervestimulator eller positionstræner begrænsede for søvnapnøpatienter i Danmark. Derfor får mange søvnapnøpatienter ingen behandling, hvis de ikke lykkes med CPAP.

Det vil vi gerne forbedre. Derfor vil vi undersøge, hvem patienterne der ikke lykkes med CPAP, er, så vi i fremtiden kan skræddersy et behandlingsforløb til hver enkelt patient, så alle sover bedst muligt.</p

Hent mere information og se video om projekterne

Du kan læse mere om konkurrencen og det sønderjyske forskningsprojekt på vores hjemmeside for Et Syndere Syddanmark:

Du kan også finde mere information om konkurrencen og de andre forskningsprojekter på TV Syd og TV Fyns hjemmesider for Et Sundere Syddanmark:

APPFWU01V