Skip til primært indhold

AI og kampen mod antibiotikaresistens

Fra Sygehus Sønderjylland deltager læge og Ph.d. studerende Sara Nørgaard Søgaard med sit projekt om brugen af kunstig intelligens, AI, i kampen mod antibiotikaresistens. Projektet undersøger, hvordan AI kan hjælpe læger med at stille mere præcise diagnoser og give bedre behandling, så man kan undgå at bruge bredspektret antibiotika unødigt.

Projektet kort

Har du også fået bredspektret antibiotika for at komme af med infektioner? Det bliver ofte brugt for at få en hurtig og dækkende behandling. Problemet er bare, at det kan føre til resistens.

Forskningsprojektet undersøger derfor, hvordan kunstig intelligens, AI, kan forbedre diagnosticering og behandling for at reducere brugen af bredspektret antibiotika.

Baggrund og formål

Studiet har fokus på diagnostik og behandling af infektioner på akutmodtagelserne med henblik på reduktion af bredspektret antibiotikaforbrug.

En betragtelig del af de danske patienter, der indlægges i akutmodtagelser landet over, har en infektion. De hyppigste infektioner er lungebetændelse og urinvejsinfektion. Lokale opgørelser viser, at der årligt indlægges op til 2000 patienter med disse infektioner på hver akutmodtagelse i regionen.

Patienter, der ses i akutmodtagelsen med infektion, bliver ofte startet i bredspektret antibiotisk behandling, hvor flere bakterietyper angribes, pga. usikkerhed omkring den tilgrundliggende årsag til infektionen, og fordi der ønskes en hurtig, dækkende behandling for at undgå forværring af patientens tilstand.

Der efterspørges derfor bedre metoder og redskaber, som kan anvendes til at diagnosticere og starte relevant behandling op.

Kunstig intelligens vinder mere og mere indpas i vores hverdag og bliver også hyppigere brugt i sundhedsvæsenet. Dette studie tager udgangspunkt i kunstig intelligens benyttet til udvikling af et klinisk beslutningsstøtteværktøj. Dette beslutningsstøtteværktøj, er udviklet af firmaet Treat Systems, og har dokumenteret effekt på bl.a. overholdelse af antibiotikaretningslinjer.

Overholdelsen af antibiotikaretningslinjer er vigtigt at have fokus på da vi ellers risikere udvikling af resistente bakterier.

Allerede nu viser forskning at hver 20. patient indlagt på en dansk akutmodtagelse er ramt af resistente bakterier. I dette studie, vil vi implementere førnævnte beslutningsstøtteværktøjet i Akutmodtagelsen på Sygehus Sønderjylland, for efterfølgende at udbrede værktøjet til hele Region Syddanmark.

Studiet fokuserer på antibiotikaforbrug, og vil undersøge forbruget af målrettet antibiotisk behandling, forbruget af bredspekteret antibiotika, indlæggelsestiden og dødeligheden før og efter implementeringen af beslutningsstøtteværktøjet. Beslutningsstøtteværktøjet hjælper klinikeren med at diagnosticere og opstarte den rette behandling for den type infektion som patienten præsentere med. Patienterne modtager den samme høje standart af behandling og udredning som vanligt.

Dette projekt vil få betydning for de mange patienter som indlægges på akutmodtagelser med mistanke om en infektion på Sygehus Sønderjylland og i hele Region Syddanmark.
Projektet forventes at bidrage til hurtigere og mere specifik diagnostik, som forventes at øge effektiviteten og skabe bedre flow i akutmodtagelserne, som dermed mindsker ventetiden for patienterne.
Yderligere kan det potentielt nedbringe indlæggelsestiden for patienterne samt reducere potentielle bivirkninger der ses i forbindelse med brugen af bredspekteret antibiotika.

På sigt forventes det at projektet bidrager til lavere antibiotikaresistens i hele regionen, grundet fald i forbrug af bredspektret antibiotika.

Læge og Ph.d. studerende Sara Nørgaard Søgaard

Sara Søgaard er læge på Fælles Akut Modtagelsen i Aabenraa og forsker i akutte infektioner og antibiotikaresistens.

Hun deltager i Et Sundere Syddanmark med sit forskningsprojekt, hvor hun undersøger, hvordan kunstig intelligens, AI, kan forbedre diagnosticering og behandling for at reducere brugen af bredspektret antibiotika.

Læge og Ph.d. studerende Sara Nørgaard Søgaard - Sygehus Sønderjyllands deltager i Et Sundere Syddanmark 2025.

Læge og Ph.d. studerende Sara Nørgaard Søgaard - Sygehus Sønderjyllands deltager i Et Sundere Syddanmark 2025.

APPFWU01V