Skip til primært indhold

Ortopædkirurgisk Forskningsenhed (OFS)

Nyheder fra forskningsenheden

Baggrund:

Rotator cuff-overrivning (RCT) er en hyppig skade, som rammer 20-25% af alle danskere, og hyppigheden stiger med alderen. Rotator cuff-skader har en indvirkning på patienternes smerteoplevelse, skulderfunktion, søvnforstyrrelser og livskvalitet. Kirurgisk behandling er ofte at foretrække men ikke alle genvinder tidligere funktionsniveau. Formål med dette studie er at undersøge, om behandling af rotator cuff-læsioner med kirurgi kombineret med stamcelle behandling kan forbedre patienternes rapporterede smerter og funktion sammenlignet med konventionel kirurgi.

Metoder:

Studiet er et prospektivt randomiseret kontrolleret forsøg. I alt 30 patienter i alder mellem 40 og 69 år med MR skannings påvist rotator-cuff overrivning kan deltage i forsøget på Sygehus Sønderjylland i Sønderborg. Patienterne fordeles ved lodtrækning i et 1:1-forhold til rekonstruktion af supraspinatussenen supplerede med en injektion af mikrofragmenteret fedtvæv (stamcellebehandling) eller vores standardbehandling, som er konventionel kirurgi. Patienter, projektassistenter og læger er ikke blindet for randomiseringen, som foretages elektronisk. Radiologen og statistikeren, der udfører analyserne, vil være blindet. Det primære resultat vil være forskellen på Oxford skulderscore fra baseline og 12 måneder efter operationen.

Perspektivering:

Dette studie vil vurdere, om tilføjelse af mikrofragmenteret fedtvæv stamcelleterapi til konventionel behandling af rotator cuff-skader kan fremskynde tilbagevenden til daglige aktiviteter og forbedret funktionen i skulderen. Forskningen vil også afgøre, om denne minimalt invasive procedure kan standardiseres til rutinemæssig patientbehandling.

 

Projektansvarlig: Professor Lars Henrik Frich, lars.henrik.frich@rsyd.dk 

Projektet er i samarbejde med Afdeling for Klinisk Patologi, Odense Universitetshospital

Projektet har modtaget fondsmidler fra Region Syddanmark

ClinicalTrials.gov: NCT06505135

Protokolartikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39427182/ 

Sygehus Sønderjylland fik ikke kun den store pulje, da Region Syddanmark forleden uddelte puljemidler til forskning.

Vores professor Lars Henrik Frich fik 1 million kroner til et projekt, til behandling af sygdomme i skulderens sene-manchet.

Her kan du læse mere og se opslaget fra Sygehusets LinkedIn profil

Opstart af forskning kan være svært og kræver god vejledning.
Så her er der en Ny funktion på Vejledningsfunktionens hjemmeside til jer, der gerne vil forske i patienter eller i kvalitet.
 
Følg linket: Projektoversigt og godkendelser | Vejledningsfunktionen, som er tænkt som et redskab til forskere, som kan bidrage til at skabe overblik over hvilke rammer og krav de enkelte projekt- og datatyper kræver eller kontakt undertegnede for vejledning.

 

Projektoversigt og godkendelser indeholder beskrivelser af 11 forskellige projekt- og datatyper, hvori der beskrives hvilke godkendelser og generelle regler, som de enkelte projekter og datatyper skal overholde og eventuelt indhente. Derudover indeholder siden information omkring de generelle regler og love, der skal overholdes, når der udføres sundhedsforskning i Danmark.

De 11 forskellige projekt- og datatyper er:

  • Billeddiagnostisk data
  • Biologisk materiale
  • Genom-data
  • Intervention studier uden lægemidler eller medicinsk udstyr
  • Interviews
  • Kvalitetsudvikling/kvalitetssikring
  • Lægemiddelforsøg
  • Medicinsk udstyr / In vitro-diagnostik
  • Patientjournaldata
  • Registerdata
  • Spørgeskemaer

Ved at klikke ind på en af projekt- eller datatyperne, vil man kunne læse generel information om hvilke regler og love der skal overholdes, alt efter hvilken type projekt og hvilken data der skal anvendes i projektet. Det kan for eksempel være, hvilke godkendelser et studie bestående af spørgeskemaer og patientjournaldata skal have.

 

Lars Henrik Frich

Professor og Forskningsleder

Ortopædkirurgisk Forskningsenhed SHS og IRS

APPFWU02V