Skip til primært indhold

Tryghedsskabende og faldforebyggende intelligent monitorering på sengestuer

Afdeling for Ældresygdomme pilot tester i efteråret 2024 på 22 sengestuer, hvordan ny teknologi kan reducere faldrisiko og faldepisoder

Baggrund

Omkring 1000 personer >65 år falder hver dag og koster samfundet i omfanget af tre milliarder kroner om året i indlæggelser, lægebesøg, medicin og ekstra hjemmehjælp jf. en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen og SDU.

Afdeling for Ældresygdomme oplever ofte, at patienter falder under deres indlæggelse på sengeafsnittet. Den ældre er på grund af sygdom mere skrøbelig og udsat på en hospitalsafdeling end i sit eget hjem og ca. 80% af de fald, der sker på et hospital, sker hvor patienten er alene på sengestuen.

Plejepersonalet bliver i fremtiden færre om, at varetage kerneopgaven. Det skaber utryghed hos personalet ikke at kunne reagere tidligt på ændringer i patienters tilstand og faldepisoder.

Ny intelligent sensorteknologi på stuerne skal afprøves om det giver støtte og bedre opgaveplanlægning for personalet. Der undersøges tilsvarende, hvilken betydning det har for patienter og deres pårørende, at der monitoreres på risiko for fald og ændringer i aktivitetsniveau, herunder søvnrytme.

Nedenfor kan der læses mere om projektet. Produktfolderen forklarer om den anvendte teknologi.

Implementering

Pilotperioden (Fase 1) er aftalt at opstarte 1. september 2024 og løber resten af året ud, med en evalueringsstatus forud for, at videreføre afprøvningen i et større regionalt projektsamarbejde (Fase 2) med flere sengeafsnit fordelt på flere hospitaler i regionen.

  • 1. september - teknologi opsættes og kalibrerings periode starter
  • 16. september - baseline måling starter op, hvor personalet gør som de plejer og ikke har adgang til systemet
  • 14. oktober - personalet tager ny teknologi i brug og arbejder med faldforebyggelse og nye arbejdsgange ift. patientmonitoreringen
  • 16. december - projektstatus

Finansiering

Projektet er i pilotperioden finansieret af ubrugte midler fra et andet tværsektorielt projektsamarbejde gennem Teknologisk Institut og Danish Life Science Cluster, hvor Teton.ai har været en teknologi part og Lærings- og Forskningshusets Innvationsenhed har haft mødefaciliteringen og har netværket om sundhedsteknologier med de fire Sønderjyske Kommuner.

Konklusion

Pilotprojektet forventes at indgå som testfase forud et større tværregionalt samarbejde mellem Sygehus Sønderjylland og øvrige hospitaler i Region Syddanmark, samt Syddansk Sundhedsinnovation, CAI-X og Innovationsenheden på Sygehus Lillebælt, hvor vi sammen bliver klogere på, hvordan intelligent patientmonitorering kan forebygge fald for indlagte patienter og øge støtte og tryghed i kerneopgaven for medarbejderne.

 

Computervison sikrer patienternes integritet ved at pseudonomisere data

Kontakt innovationskonsulenterne på Sygehus Sønderjylland

Lone Boysen Lauritzen

Lærings- og projektkonsulent, MPQM

Innovation


2910 7565
APPFWU01V