Orientering til almen praksis om samarbejdstiltag på Sønderborg Kommunes plejehjem
Den 10. marts 2025 starter et pilotprojekt, som involverer Akutlægebilen Sønderborg, Medicinsk Modtagelse, Sygehus Sønderjylland Sønderborg og de 10 plejecentre i Sønderborg Kommune.
Mange plejehjemsbeboere har komplekse sundhedsbehov, og akut opstået sygdom eller forværring i kendt kronisk tilstand ved disse borgere resulterer ofte i opkald til 112, der medfører en efterfølgende hospitalsindlæggelse. Indlæggelser der i mange tilfælde er af få timers varighed på et akut-modtageafsnit.
Indlæggelserne medfører typisk flere ulemper end gevinster for denne patientgruppe. Ud over risiko for udløsning af delir, fald, svækkelse og reduktion af patientens vanlige kognitive funktioner og infektionskomplikationer er en akut indlæggelse ofte en unødig almen, menneskelig belastning for både beboeren og dennes pårørende. Samtidig medfører de akutte indlæggelser betydelige udgifter, et uhensigtsmæssigt ressourceforbrug for sundhedsvæsenet.
Pilotprojekt
Den 10. marts 2025 starter et pilotprojekt, som involverer Akutlægebilen Sønderborg, Medicinsk Modtagelse, Sygehus Sønderjylland Sønderborg og de 10 plejecentre i Sønderborg Kommune.
Tiltaget vil ikke give anledning til ændringer i de eksisterende arbejdsgange eller tiltag for hverken kommunens medarbejdere eller de alment praktiserende læger hhv. plejehjemslæger.
Projektet betyder en ændring for samarbejdet mellem AMK og FAM/ Medicinsk Modtagelse, Sønderborg, idet man ved 112-kald fra et plejehjem eller Akutlægebilen Sønderborg bliver rekvireret via plejehjemslægen vil flytte den lægefaglige vurdering og opstart af relevant behandling fra sygehuset og ud på plejehjemmet.
Når Akutlægebilen kaldes til et 112-opkald eller bliver rekvireret via plejehjemslægen, vil der efter lægefaglig vurdering tages stilling til, om der i stedet for at tage borgeren med ind til vurdering på FAM / Medicinsk Modtagelse, Sønderborg, kan ydes og afsluttes relevant behandling direkte på plejehjemmet.
Såfremt der opstartes iv-behandling kontakter akutlægen Medicinsk Modtagelse, Sønderborg hvor behandlingsansvaret herefter overgår til. Såfremt der opstartes anden behandling (po. antibiotisk-, væske- eller lindrende behandling), kontaktes egen læge via personalet på plejehjemmet. Endvidere skriver akutlægen epikrise til egen læge om igangsat behandling.
Såfremt plejehjemslægen har tilset borgeren fysisk, og har besluttet indlæggelse, vil akutlægebilen ikke blive rekvireret, da borgeren/patienten er tilset af relevant speciallæge.
Tilgang og projektet bygger på erfaringer fra lignende projekter i Odense og Esbjerg, lige som tiltaget har mange fællestræk med et lignende tiltag, der er iværksat i en Sundhedsklynge i Slagelse.
Involverede plejecentre
- Tangshave
- Mølleparken
- Amaliehaven
- Dybbøl
- Guderup
- Hørup
- Tandsbjerg
- Gråsten
- Broager
- Dalsmark