Vandrejournalen - De rigtige oplysninger
De rigtige oplysninger i vandrejournalen hjælper medarbejderne i Kvindesygdomme og Fødsler med at visitere de gravide til de rette forløb. Afdelingen oplever ofte, at vigtige oplysninger mangler. Se hvilke oplysninger, der er tale om.
De rigtige oplysninger i vandrejournalen hjælper os, så vi kan visitere de gravide til de rette forløb. Ofte oplever vi, at vigtige oplysninger mangler.
- Oplysninger om BMI:
Hjælper os, så vi ved om den gravide skal indkaldes til OGTT eller følges i BMI-konsultation. - Oplysninger om familieanamnese:
Disse oplysninger giver en indikation for, hvorvidt der skal bookes til 2 x OGTT på overvægtige med familieanamnese til diabetes. - Oplysninger om GA og vægt samt graviditet, fødselsforløb og fødselsoplevelser:
Disse oplysninger giver en indikation for, om der skal bookes tid til skanning af cervix ved 2. trimester i tilfælde af tidligere preterm fødsel eller a. uterina flow i tilfælde af tidligere tilvæksthæmmet foster. - Afkrydsning i JA/NEJ til 1. trimester og 2. trimester skanning:
Så vi ved, om den gravide ønsker det. - Oplysninger om kroniske sygdomme må meget gerne markeres med -/+:
Hvis der sættes et kryds giver det anledning til forvirring, hvorvidt patienten har en kronisk sygdom eller ikke. - Oplysninger om medicin og på hvilken indikation det gives:
Eksempelvis hvis der er krydset af i psykisk sygdom og kvinden for Sertralin – er det så for angst, depression, OCD? - Der må meget gerne suppleres med lidt anamnese – særligt når der sættes kryds i andet en basistilbud.
- Oplysninger om blodtryk:
Vi får ind i mellem henvisninger, hvor der i vandrejournalen er påført et (første) blodtryk som ligger over grænsen for normalt konsultationstryk. Dvs. et systolisk tryk på eller over 140 eller oftere et diastolisk tryk på eller over 90 mmHg.
Blodtrykket falder ret hurtigt efter graviditetens indtræden, for at stige fra omkring GA 20 til at næsten at nå udgangstrykket før graviditeten mod terminen. Dvs. måler man et for højt tryk allerede ved 1. lægebesøg i forbindelse med optagelse af svangrejournal, så bør der reageres herpå. Gerne i form af hjemme BT måling for at se, om det også ligger for højt hjemme (grænser systolisk: 135 og diastolisk 85).
Ved en gravid med forhøjet BT allerede inden GA 20 betegnes det som essentiel hypertension og udgør derfor en risiko-graviditet, som vi holder ekstra øje med (øget risiko for IUGR samt præeklampsi).
Hvis I er i tvivl om noget, så er I altid velkomne til at kontakte vores specialistrådgivning på tlf. 79 97 21 24.
Britta Frederiksen-Møller
Cheflæge
Kvindesygdomme og fødsler