Skip til primært indhold

Zainab Hikmat

Præsentation og kontaktinformation

Zainab Hikmat

M.Sc. Biomedicine, PhD student

University Hospital of Southern Denmark (Sygehus Sønderjylland), Molecular diagnostic and Clinical Research Unit; University of Southern Denmark, Institute of Regional Health Research


Presentation of Zainab Hikmat and her research

Ph.d.-projekt

Projektets titel

Predicting response to medical treatment of inflammatory bowel disease (IBD) using single nucleus and cell transcriptomic on intestinal biopsies: a prospective cohort study of personalized medicine

Baggrund

Inflammatorisk tarmsygdom er en kronisk betændelses tilstand, som påvirker mave-tarmsystemet, dog oftest tynd- og tyktarmen, med symptomer såsom mavesmerter og diarre. Dette har konsekvenser for patienternes hverdag og forringer deres generelle livskvalitet. Det er vanskeligt at tilrettelægge behandlingen af sygdommen specifikt for den enkle patient. I dag er det som standard tumor necrosis factor-hæmmer (TNFi) der ligges ud med når de første standard behandlingsmetoder er fejlet. Forsknings viser at denne behandling kun er effektiv hos ca. 40 % af patienterne. Derfor er der behov for at finde en bedre behandlingsstrategi for sygdommen. Et skridt på vejen vil være at identificere patienter, som har behov for en anden biologisk behandling.

Formål

Formålet med dette studie er derfor at identificere biologiske indikator, der kan angive, om TNFi-behandlingen vil virke for den enkelte patient. Dette er et vigtigt skridt mod at kunne personalisere medicinbehandlingen til patienter og forbedre deres chancer for at håndtere sygdommen.

Metode

Første del af studiet vil gå ud på at gennemgå den nuværende litteratur igennem og dermed danne et overblik om potentielle biologiske indikator for behandlingsresponset. Ved anden del af studiet vil jeg identificere potentielle biomarkør, som kan bruges til at tilrettelægge den medicinske behandling til den enkelte IBD-patient. Dette gøres ved at undersøge RNA udtrykket i hele cellen og i cellekernen hvor meget af RNA’et befinder sig. RNA er den biologiske byggeblok, hvorfra proteiner bliver lavet. En ændring i RNA’et kan hjælpe til at forstå behandlingsresponset og at identificere potentielle biomarkør. Vi kan dermed forbedre behandlings strategien for patienterne. Til dette bruges der tarmbiopsier og blodprøver fra patienter med inflammatorisk tarmsygdom, som blev indsamlet før og efter behandling med TNFi.

Perspektiv

Resultaterne fra projektet vil, forhåbentligt, forbedre den nuværende behandlingsstrategi for patienter med inflammatorisk tarmsygdom for dermed give dem mulighed for at leve et mere komfortabelt liv og samtidig reducere de samfundsøkonomiske omkostninger, der kommer fra at skulle igennem en lang række behandlinger før man finder den rette.

Projektperiode

15/1/2021 – 14/1/2024

Vejledere

Hovedvejleder

Vibeke Andersen, professor, overlæge, Sygehus Sønderjylland

Medvejledere

Professor Mads Thormassen, OUH, post.doc Signe Bek Sørensen, Sygehus Sønderjylland, og Dr. Elisa Rosati, Kiel Universitet.

Yderligere information

Læs mere om Zainab Hikmat og hendes forskning på:

  • Profil på SDU - publikationslister, aktiviteter mv.

Mere information:

APPFWU02V