Skip til primært indhold

Mikkel Straarup Thagaard

Præsentation og kontaktinformation

Mikkel Straarup Thagaard

Ph.d.-studerende, speciallæge i øjensygdomme

Forskningsenhed for Patologi, Sygehus Sønderjylland og Institut for Regional Sundhedsforskning


Ph.d.-projekt

Projektets titel

Ocular Adnexal Basal Cell & Sebaceous Gland Carcinomas – An international Study

Baggrund

Hudkræft (fraset modermærkekræft) udgør den største andel af nye kræfttilfælde årligt i Danmark, og det anslås at 10% af al hudkræft optræder på øjenlågene og den omkringliggende hud. Patienter med øjenlågskræft ses dagligt på alle landets øjenafdelinger. Region Syddanmarks 3 øjenafdelinger opererer samlet ca. 200 patienter per år alene for øjenlågskræft. På verdensplan udgør 2 kræftformer, basalcellekræft og meibomsk karcinom to af de hyppigste former for øjenlågskræft.

Formål

Gennem ph.d. projektet ønsker jeg at identificere genetiske mutationer i disse to, hyppige kræftformer i prøver fra danske og indiske patienter, for at finde årsagen til forskellene mellem basalcellekræft og Meibomske karcinomer og i patientforløbet. Hypotesen er, at der findes genetiske forskelle mellem basalcellekræft og Meibomske karcinomer, og mellem danske og indiske patienter.

Metode

Vi undersøger 25 vævsprøver med basalcellekræft som er fjernet på Øjensygdomme, Sygehus Sønderjylland. Grundet den sjældne forekomst af Meibomske karcinomer i Danmark, hentes 25 af disse via Rigshospitalets Øjenpatologiske afdeling fra patienter på landsplan. 25 prøver fra begge kræftformer i indiske patienter hentes fra et af verdens største, og mest specialiserede øjenhospitaler i Hyderabad, Indien.

Projektet er inddelt i 3 studier.

  • Studie 1 har til formål at påvise kræftfremkaldende mutationer ved hjælp af såkaldt next-generation sequencing teknik.
  • Studie 2 undersøger om der er infektion med HPV eller EBV i prøverne, og om infektion har en sammenhæng med kræfttyper med en særlig genetik, som undersøges i understudie 1 med molekylære metoder som anvendes i kræftdiagnostik.
  • Studie 3 undersøger overfladeproteiner på kræftcellerne i de to kræftformer med henblik på at identificere overflademarkører som kan anvendes til bedre diagnostik og potentielt behandling. Ved hjælp af avancerede teknikker kan proteiner på kræftcellens overflade identificeres og optælles, hvilket betegnes masse-spektometrisk proteomics.

Perspektiv

Begge former for øjenlågskræft behandles med kirurgisk fjernelse efterfulgt af rekonstruktion med plastikkirurgi. Operation med fjernelse af store dele af øjenlåget giver ofte patienten bekymringer om kosmetisk skæmmende ar, nedsat funktion og recidiv af kræften. Jeg håber at studiets resultater kan skabe muligheder for en bedre patientorienteret diagnostik og behandling til gavn for patienterne, da viden om kræftens forløb vil kunne resultere i en mere skånsom behandling. Studiet vil også udvide vores viden om BCC, som er den hyppigste kræftdiagnose, generelt.

Projektperiode

01-10-2023 til 31-09-2026

Projektet foregår på Sygehus Sønderjylland og Sydvestjysk Sygehus i samarbejde med Rigshospitalet, Herlev Hospital og Aarhus Universitet.

Vejledere

Hovedvejleder:  

Niels Marcussen, cheflæge og professor, Patologisk afdeling, Sygehus Sønderjylland

Medvejledere

Estrid Høgdall, professor, Patologisk afdeling, Herlev-Gentofte Hospital, Herlev

Michael Spangsberg, overlæge, Øjensygdomme, Sygehus Sønderjylland

Steffen Heegaard, professor og overlæge, Øjenafdelingen, Rigshospitalet & Øjenpatologisk sektion, Patologiafdelingen, Rigshospitalet

Finansiering

1)      Sygehus Sønderjyllands ph.d. pulje

2)      Region Syddanmarks strategiske samarbejdspulje

3)      Syddansk Universitet

Yderligere information

Læs mere om Mikkel Straarup Thagaard og hans forskning på:

Mere information:

APPFWU02V