Skip til primært indhold

Greta Puriene

Præsentation og kontaktinformation

Greta Puriene

Læge, ph.d.-studerende

Kvindesygdomme og fødsler, Sygehus Sønderjylland, Aabenrraa og Syddansk Universitet


Ph.d. -projekt

Projektets titel

Bækkenbundstræning under graviditet: implementering og betydning for fødsel og efterfødselsperioden 

Baggrund

Bækkenbundstræning (BBT) under graviditet er en effektiv metode til at forebygge og behandle nogle bækkenbundsproblemer (urin- og afføringsinkontinens, nedsynkning), samt eventuelt til at forbedre seksuel funktion og fødselsresultater, fx forkorte fødselsvarighed. Selvom BBT er evidensbaseret og anbefales til gravide kvinder i de danske retningslinjer for svangreomsorg, er det ikke implementeret i klinisk praksis. Der er derfor et misforhold mellem videnskabelig evidens og praksis, der påkalder yderligere undersøgelse af udfordringerne og mulige løsninger vedrørende implementering af BBT.

Formål

Projektet søger at implementere BBT i en ”real-world”-situation på en omkostningseffektiv og motiverende måde via et eksisterende digitalt bækkenbundstræningsprogram og samtidig undersøge om det konkrete program viser effekt i forhold til forebyggelse af bækkenbundsproblemer, forbedring af seksual funktion og fødselsresultater. 

Metode

Projektet består af to studier. Det første kvalitative studie undersøger gennem interviews med gravide motivation og forventninger til deltagelse i BBT. I det andet studie (RCT) rekrutteres 740 førstegangsgravide og fordeles tilfældeligt i grupper, hvor BBT-gruppen vil modtage et allerede eksisterende online-BBT-træningstilbud og kontrolgruppen vil følge vanlige svangrekontroller uden anbefalet træningstilbud. Vi undersøger: 1. Effekt på bækkenbundsproblemer og seksual funktion seks måneder efter fødslen, 2. Fødselsresultater, samt 3. Selve implementerings-processen.

Hvor foregår projektet

Projektet foregår primært på Sygehus Sønderjylland. Gravide kvinder rekrutteres fra alle fødselsafdelinger i Region Syddanmark (Aabenraa, Esbjerg, Kolding og Odense/Svendborg). 

Perspektivering

Projektet bidrager med viden om, hvordan realistisk og omkostningseffektiv BBT kan implementeres og øger desuden den evidensbaserede viden af BBT ift. forebyggelse og behandling af urogynækologiske problemer i forbindelse med fødsel, seksuel funktion og fødselsresultater. Derved øges sandsynligheden for, at BBT, som Sundhedsstyrelsen allerede anbefaler, faktisk kan realiseres. Bækkenbundsfølger efter graviditet og fødsel har været genstand for offentlig debat de seneste år, og det synes dermed væsentligt, at øge viden om, hvordan træning kan implementeres lokalt og integreres i det eksisterende tilbud til gravide, så seksuel og reproduktiv sundhed kan øges for alle kvinder i Danmark. Projektet har desuden innovationspotentiale ved at initiere forbedring på det eksisterende eller udvikle et nyt digitalt BBT program på baggrund af undersøgelsernes resultaterne. 

Projektperiode

01.04.2025 – 31.03.2028

Vejledere

Hovedvejleder

Christina Prinds, lektor og jordemoder, Forskningsenhed for Kvindesygdomme og Fødsler, SHS, Aabenraa

Medvejledere

Jan Stener Jørgensen, klinisk professor i obstetrik, Forskningsenhed for Kvindesygdomme og Fødsler, SHS, Aabenraa

Finn Lauszus, lektor og gynækolog, Forskningsenhed for Kvindesygdomme og Fødsler, SHS, Aabenraa

Nikos Nntoumanis, professor i motivationsvidenskab, direktør af Danish Centre for Motivation and Behaviour Change (DRIVEN), Syddansk Universitet

Finansiering

Løn og studieafgift er finansieret af SDU ph.d.-stipendium (1. år) og Region Syddanmarks ph.d.-pulje (2. år). Der søges aktuelt finansiering til den 3. år (både løn og drift) ved eksterne fonde (alternativt bruges Underskudsgaranti fra SHS). 

Yderligere information

Læs mere om Greta Puriene og hendes forskning på:

Mere information:

APPFWU01V