Skip til primært indhold

Karin Jeppesen

Præsentation og kontaktinformation

Karin Jeppesen

Øre-næse-hals-læge og ph.d.-studerende

Øre-, næse- halskirurgisk afdeling; Forskningsenhed i Akutmedicin, Sygehus Sønderjylland; Institut for Regional Sundhedsforskning, SDU


5127 5083

Ph.d. -projekt

Sov godt - Patienter med søvnapnø har brug for bedre behandling

Engelsk titel: Continuous positive airway pressure therapy in patients suffering from obstructive sleep apnea – Assessment of compliance, benefit of annual consultations and investigation of phenotypes

Baggrund

Søvnapnø er lange vejrtrækningspauser under søvn. Det forstyrrer søvnen for ca. 300.000 i Danmark. Ubehandlet øger søvnapnø risikoen for hjertesygdomme, slagtilfælde, trafikulykker og nedsætter livskvaliteten.

Den gængse behandling af søvnapnø er at sove med en maske, som gør, at luftvejene holdes åbne til fri vejrtrækning, så søvnen ikke forstyrres. Behandlingen kaldes CPAP og er en effektiv behandling, men hos halvdelen af patienterne lykkes behandlingen ikke, og de patienter får derfor sjældent behandling.

Formål

Vi savner viden om 1) Patienternes mønster for brugen (eller mangel på samme) af CPAP behandlingen 2) Hvilken type kontrolforløb vi skal tilbyde de patienter, hvor CPAP-behandlingen er veletableret samt 3) Hvem de patienter er som hhv. flittigt bruger eller slet ikke bruger CPAP mhp. at udvælge de rette patienter til en anden type behandling.

Metode

Vi kigger på >9.000 søvnapnø-patienters daglige brug af CPAP via de telemonitorerede data og sammenholder disse data med registerdata der indeholder socio-økonomiske oplysninger samt oplysninger om sygehuskontakter, medicin og komorbiditeter.

Vi vil udføre følgende tre studier:

1) Et beskrivende studie, der undersøger patienternes mønster i brugen af CPAP via telemonitorerede data.

2) Et studie der sammenligner to typer af opfølgningsprocedure for søvnapnø-patienter med god komplians: faste årlige konsultationer versus opfølgende kontakter på patientens anmodning.

3) En profilanalyse, der undersøger, hvilke kategorier søvnapnø-patienter kan inddeles i, baseret på demografiske, socioøkonomiske og kliniske karakteristika.

Perspektivering

Vores mål er, at hver enkelt patient i fremtiden kan få en skræddersyet behandling, så både patienter og pårørende kan sove godt.

Desuden at vores resultater kan bruges i udarbejdelsen af fælles retningslinjer for behandlingen af søvnapnø-patienter i Danmark.

Projektperiode

01.10.2022 – 30.09.2025

Vores data stammer fra patienter i Søvnklinikken i Sønderborg, Sygehus Sønderjylland og Søvnklinikken i Køge, Sjællands Universitetshospital.

Vejledere

Hovedvejleder

Lektor Helene Skjøt-Arkil, Klinisk Forskningsafdeling, Fælles Akut Modtagelsen og Enhed for Akutforskning, Sygehus Sønderjylland og Syddansk Universitet

Medvejledere

Professor Preben Homøe, Øre-, Næse-, Hals- og Kæbekirurgisk afdeling, Sjællands Universitetshospital

Overlæge og ph.d. Eva Kirkegaard Kiær,Afdeling for Øre-Næse-Halskirurgi og Audiologi, Rigshospitalet

Professor Poul Jørgen Jennum, Dansk Center for Søvnsygdomme, Afdeling for Hjerne- og Nerveundersøgelser, Neurocentret, Rigshospitalet

Finansiering

Syddansk Universitet

Region Syddanmark

Sygehus Sønderjyllands ph.d.-pulje

Knud og Edith Eriksens Mindefond

Yderligere information

Læs mere om Karin Jeppesen og hendes forskning på:

Mere information:

APPFWU01V