Skip til primært indhold

Kenneth Mærsk Christensen

Præsentation og kontaktinformation

Kenneth Mærsk Christensen

Ph.d. studerende

Medicinsk Forskningsenhed og Syddansk Universitet, Institut for Regional Sundhedsforskning.


79 97 3172 Præsentation af Kenneths Mærsk Christensen og hans forskning

Ph.d.-projekt

Projektets titel

Forhøjet kalium ved kronisk nyresvigt – en undersøgelse af tilsat kalium i ultra-forarbejdet fødevarer

Baggrund

Ved kronisk nyresvigt falder nyrefunktionen gradvist, hvilket resulterer i ophobning af affaldsstoffer, hvor op til 50 % af patienterne oplever forhøjede kaliumniveauer i blodet. Kalium er et mineral der i kroppen bruges til at styre hjertets rytme, nervernes signaler og musklernes bevægelser. Et forhøjet kaliumniveau er forbundet med en tre gange øget risiko for død, tidlig opstart af dialysebehandling, alvorlige helbredstilstande, herunder livstruende hjerterytmeforstyrrelser samt en fordobling af de samlede sundhedsudgifter, hvilket skyldes flere indlæggelser. Kalium er derfor et vigtigt mineral at opretholde i kroppen, men når niveauet bliver for højt, kan det give alvorlige konsekvenser for både mennesker og samfundet.

Patienter anbefales at begrænse indtaget af kaliumrige fødevarer, herunder frugt, grøntsager, nødder, bælgfrugter, kaffe og mælkeprodukter. Kosten bliver ofte restriktiv, hvilket påvirker patienternes livskvalitet. Desuden begrænser og komplicere det patienterne i at spise en sund kost, der blandt andet forebygger diabetes, hjerte-kar-sygdomme og forværring af nyresvigt.

Ultra-forarbejdede fødevarer defineres som industrielle forarbejdede fødevarer med fem eller flere ingredienser, herunder sukker, fedt og salt, samt tilsætningsstoffer. Produkterne kendetegnes ved blot at skulle varmes eller er klar til at spise eller drikke såsom færdigretter, kødpålæg, sodavand, søde sager og morgenmadsprodukter. Tilsætningsstoffer med kalium bruges ikke kun som erstatning for salt, men også til at holde maden frisk (konservering), gøre den mere stabil (stabilisator), give mere smag (smagsforstærker), forbedre tekstur (konsistensmiddel) eller farve (farvestof) samt hjælpe med at blande ingredienserne (emulgator) eller beskytte mod harskning (antioxidant).

Få studier har undersøgt ultra-forarbejdede fødevarer med tilsat kalium. Der er fundet op til 28 % af ultra-forarbejdede fødevarer der indeholder tilsat kalium i udenlandske supermarkeder. I disse fødevarer var kaliumindholdet 177 % større end produkter uden tilsat kalium. Udfordringen består i, at virksomhederne kun skal oplyse om kalium er tilsat, men ikke mængden.

Formål

Formålet med projektet er at undersøge forekomsten af ultra-forarbejdede fødevarer med tilsat kalium i danske supermarkeder, hvor stor en andel er ultra-forarbejdede fødevarer i patienternes kost som modtager dialysebehandling i Region Syddanmark, kaliumindholdet i disse ultra-forarbejdede fødevarer, og hvilke potentielle udfordringer der kan opstå i dagligdagen, hvis patienterne anbefales at begrænse ultra-forarbejdede fødevarer

Metode

Projektet involvere 4 studier:
1.    Et tværsnitstudie hvor der undersøges, hvor mange ultra-forarbejdede fødevarer der har tilsat kalium i tre danske supermarkeder.

2.    Et tværsnitstudie hvor der undersøges, hvor stor en del af patienter i dialysebehandlings kost består af ultra-forarbejdede fødevarer.

3.    Laboratorieanalyse af 200 ultra-forarbejdede fødevarers kaliumindhold.

4.    Interviewstudie hvor der undersøges, hvordan et begrænset indtag af ultra-forarbejdede fødevarer kan påvirke patienternes hverdag og livskvalitet.

Perspektiv

Resultaterne bidrager til at ændre nationale og internationale retningslinjer med fokus på at begrænse kaliumrige ultra-forarbejdede fødevarer frem for sundere fødevarer, som f.eks. frugt, grøntsager, bælgfrugter og nødder. Dette kan betyde en mindre restriktiv kost, og dermed bevare livskvaliteten og madglæden hos patientgruppen, og forebygge livsstilssygdomme. Derved anerkendes projektet som vigtigt af Nyreforeningen.

Projektperiode

15. oktober 2025 – 14. oktober 2028.

Projektet har afsæt i Sygehus Sønderjylland, hvor størstedelen af dataindsamling vil foregå her ved spørgerskemaundersøgelse samt interviewstudie ved nyre ambulatoriet og dialyseafdelingen. Dataindsamling vil yderligere blive indhentet ved Region Syddanmarks øvrige afdelinger for nyresygdomme/dialysecentre for at opnå diversitet i data.

Vejledere

Hovedvejleder:  

Jan Dominik Kampmann, lektor, Medicinske Sygdomme, Institut for Regional Sundhedsforskning

Medvejledere

Frans Brandt Kristensen, lektor, Medicinske Sygdomme, Institut for Regional Sundhedsforskning.

Hanne Agerskov, professor, forskningsenhed for nefrologi (Odense), klinisk institut.

Carla Maria Avesani, lektor, division of Renal Medicine and Baxter Novum, Drpartment of Clinical Science, Intervention and Technologu, Karolinske Institute, Stockholm, Sweden.

Patientgruppe

Else Lorenzen

Anita Marvil 

Finansiering

1)      Sygehus Sønderjylland

2)      Knud og Edith Eriksens Mindefond

3)      Syddansk Universitet

4)      Brødrene Hartmanns Fond

5)      Frimodt-Heineke Fonden

Yderligere information

Læs mere om Kenneth Mærsk Christensen og hans forskning på:

SDU profil: https://portal.findresearcher.sdu.dk/da/persons/kmaersk 

Orcid id: https://orcid.org/0009-0002-7851-635X 

Mere Information:

APPFWU01V