Skip til primært indhold

Signe Hald

Præsentation og kontaktinformation

Signe Ruby Hald

Ph.d.-studerende

Forskningsenhed i Akutmedicin, Sygehus Sønderjylland; Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet, og Aabenraa Kommune


21209535

Ph.d.-projekt

Projektets titel

Ph.d.-projektet har titlen ‘Fælles indsats for mennesker med selvskadende adfærd’ og er et delprojekt under forskningsprojektet ’Sammen på Tværs’. 

Baggrund

Mennesker med selvskadende adfærd står ofte overfor både psykiatriske lidelser og komplekse sociale udfordringer, hvilket kræver et tæt samarbejde mellem kommunale tilbud, akutmodtagelsen, psykiatrien, almen praksis og politiet. Tidligere forskning dokumenterer et tydeligt behov for et stærkere samarbejde i sektorovergange mellem sundhedsprofessionelle ved behandling af patienter med selvskadende adfærd, da overgangene ofte kan være præget af begrænset kommunikation, samt uklare ansvarsfordelinger og opfølgningsprocedurer.

Formål

Dette ph.d.-projekt har til formål at bidrage til udviklingen af et mere sammenhængende og koordineret sundhedsvæsen for mennesker med selvskadende adfærd. 

Projektet har til hensigt at opnå en dybere forståelse af facilitatorer og barrierer for et sammenhængende forløb for mennesker med selvskadende adfærd i overgangen mellem socialpsykiatriske bosteder i kommunalt regi, Fælles Akut Modtagelse, Psykiatrisk Akut Modtagelse, almen praksis og politiet. 

Med afsæt i ovenstående har projektet til formål at udvikle og pilotteste en tværfaglig samarbejdsindsats, som skal forbedre sektorovergange i forløbet. Samarbejdsindsatsen udvikles med afsæt i viden og erfaringer fra mennesker med selvskadende adfærd samt de interessenter, der har kontakt med denne målgruppe. 

Metode

Projektet gennemføres i tre delstudier:

Delstudie 1: Kortlægning af barrierer og facilitatorer 

Gennem fokusgruppeinterviews med fagprofessionelle og pårørende samt individuelle interviews med personer med selvskadende adfærd, identificeres centrale barrierer og facilitatorer i sektorovergange.

Delstudie 2: Udvikling af intervention

Med afsæt i resultaterne fra delstudie 1 udvikles en tværsektoriel samarbejdsindsats. Indsatsen designes i en iterativ proces gennem workshops med fagprofessionelle, patienter og andre relevante aktører.

Delstudie 3: Feasibility-studie

Interventionens gennemførlighed og acceptabilitet vurderes i et feasibility-studie for at undersøge, om interventionen kan gennemføres som tiltænkt i forhold til målgruppe og kontekst. 

Hvor foregår projektet

Ph.d.-projektet er et kommunalt initiativ, som er udviklet i tæt samarbejde mellem Aabenraa Kommune og Sygehus Sønderjylland. Det lokale samarbejde mellem kommune og sygehus gør det muligt at bringe forskningen tættere på borgerne og tage afsæt i konkrete, praksisnære problemstillinger.

Perspektiv

Resultaterne skal bruges til at udvikle og pilotteste en tværsektoriel samarbejdsindsats, der kan forbedre sammenhængen i indsatsen for mennesker med selvskadende adfærd. Målet er at skabe mere sammenhængende, koordinerede og helhedsorienterede forløb på tværs af faggrupper og sektorer – til gavn for de mennesker, som har brug for en mere samlet og understøttende indsats.

Projektperiode

01.06.2025 - 31.05.2028

Vejledere

Hovedvejleder:  

Christian Backer Mogensen, Cheflæge, Fælles Akutmodtagelse, Sygehus Sønderjylland, Viceinstitutleder, Institut for Regional Sundhedsforskning.

Medvejledere

Lilian Keene Boye, adjunkt, Syddansk Universitet, Specialkonsulent, ph.d., Klinisk Forskningsafdeling, Sygehus Sønderjylland, Region Syddanmark

Mette Elkjær, postdoc., Syddansk Universitet, Centerleder, Tværsektorielt Forskningscenter, Sygehus Sønderjylland, Region Syddanmark

Erik Christiansen, lektor, statistik, ph.d., Forskningsleder, Center for selvmordsforskning, Syddansk Universitet

Finansiering

Ph.d.-projektet er fuldt finansieret af Aabenraa Kommune. 

Yderligere information

Læs mere om Signe Hald og hendes forskning på:

  • Profil på SDU - publikationslister, aktiviteter mv.
  • Orcid

Mere information:

APPFWU02V