Skip til primært indhold

Nathalie Fogh Rasmussen

Præsentation og kontaktinformation

Nathalie Fogh Rasmussen

M.Sc. Public Health./cand.scient.san.publ., PhD student

University Hospital of Southern Denmark (Sygehus Sønderjylland); Hospital Pharmacy Research Unit, University of Southern Denmark, Institute of Regional Health Research


Presentation of Nathalie Fogh Rasmussen and her research

Ph.d.-projekt

Projektets titel

Registerbaseret evaluering af demografiske, socioøkonomiske og strukturelle forskelle i det kliniske forløb af inflammatorisk tarmsygdom – Et ph.d.-studie indenfor klinisk epidemiologi.

Baggrund

Kroniske inflammatoriske tarmsygdomme som Crohn's sygdom og ulcerøs colitis bliver stadig mere almindelige verden over, og omkring 60.000 danskere lever med disse tilstande i dag. Det kan være svært at stille en præcis diagnose, hvilket gør, at mange går rundt med ubehagelige symptomer i lang tid uden behandling.

Derfor er det vigtigt at blive bedre til hurtigt og præcist at finde ud af, hvad der virker for den enkelte patient. Der er mange faktorer, som kan påvirke, hvordan sygdommen udvikler sig - lige fra biologiske markører til socioøkonomiske forhold.

Ved at kigge nærmere på store mængder data fra sundhedssystemet kan vi måske blive bedre til at forudsige, hvad der virker bedst for hver patient. 

Formål

I mit ph.d.-projekt havde jeg to hovedformål. For det første undersøgte jeg, hvordan faktorerne alder, uddannelse, indkomst og hospitalskirurgisk volumen påvirkede sygdomsforløbet for mennesker med kroniske tarmsygdomme, lige fra diagnosen til behandlingen og tiden efter en eventuel operation. Dette gjorde jeg ved at bruge data fra landsdækkende registre. For det andet vurderede jeg, om vi kunne bruge resultaterne fra disse studier til at forbedre den kliniske beslutningstagning for patienter med kroniske tarmsygdomme.

Metode

I projektet arbejdede jeg med data fra danske nationale registre og udførte en systematisk litteraturgennemgang. Projektet bestod af tre studier.

I studie 1 kiggede jeg på 12.871 danske patienter, der fik diagnosen kroniske tarmsygdomme i perioden 2014 til 2018. Målet var at se, hvordan brugen af diagnosticeringsmetoder varierede på tværs af alder og køn.

Studie 2 var en systematisk gennemgang af 67 tidligere undersøgelser, og jeg fokuserede på, hvordan køn, uddannelse og indkomst påvirkede behandlingsforløbet, herunder sandsynligheden for operation, indlæggelser og medicinsk behandling.

Studie 3 undersøgte 3.295 patienter, der blev diagnosticeret mellem 2012 og 2018, og her så jeg på, hvordan mængden af udførte tarmoperationer på hospitalet (hospitalskirurgisk volumen) påvirkede patienternes risiko for komplikationer efter operation.

Jeg brugte forskellige statistiske metoder til analysen, for at forstå mønstrene i data og hvordan de kunne påvirke patienternes sygdomsforløb.

Hvor foregår projektet

Projektet udgår fra Sygehus Sønderjylland, men bruger landsdækkende registerdata.

Perspektiv

Projektet har givet værdifulde indsigter i, hvordan man kan bruge data fra registre til at forstå forskelle i, hvordan folk med kroniske tarmsygdomme bliver diagnosticeret og behandlet. Jeg har set på, hvordan køn, uddannelse, indkomst og hvor meget kirurgisk behandling et hospital udfører, kan påvirke sygdomsforløbet. Det giver grobund for videre forskning. Desuden indikerer projektet, at det er vigtigt at få forskellige typer fagfolk til at arbejde sammen i teams for bedre at opdage og håndtere potentielle uligheder i behandlingen af disse sygdomme.

Projektperiode

15. maj 2020 – 1. juni 2025.

Vejledere

Hovedvejleder

Lektor, Lene Juel Kjeldsen, Hospital Pharmacy Research Unit, Institut for Regional Sundhedsforskning

Medvejledere

Professor, Anders Green, Steno Diabetes Center Odense, Odense University Hospital, Odense, Denmark

MD, Gunvor Iben Madsen, Department of Clinical Pathology, Odense University Hospital, Odense, Denmark

Professor, Tine Jess, National Center of Excellence for Molecular Prediction of Inflammatory Bowel 

Disease – PREDICT, Department of Clinical Medicine – Faculty of Medicine – Aalborg University, Copenhagen, Denmark.

Department of Gastroenterology and Hepatology, Aalborg University Hospital, Aalborg, Denmark

Finansiering: 

1)      Syddansk Universitet, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

2)      Forskningsenhed for Molekylær Diagnostik og Klinisk Forskning

3)      Sygehus Sønderjylland

4)      Knud og Edith Eriksens Mindefond

5)      Beckett Fonden

Yderligere information

Læs mere om Nathalie Fogh Rasmussen og hendes forskning på:

Mere information:

APPFWU01V