Skip til primært indhold

En direktør vender hjem

Sygehus Sønderjylland har fået en ny lægelig direktør i skikkelse af Peter Sørensen, der efter 28 års fravær endeligt er vendt hjem til Sønderjylland igen.

Lægelig direktør Peter Sørensen ved sit nye skrivebord på Sygehus Sønderjylland

Peter Sørensen er opvokset i Christiansfeld og Haderslev og har gået i folkeskole og gymnasium i Haderslev. Han har en stor del af sin familie i det sønderjyske, men han taler dog mere jysk end sønderjysk.
- Jeg kan dog placere folks bopæl med en sikkerhed på 20-30 kilometer blot ved at høre dem tale, så lidt sønderjyde er jeg vel? spørger han.

De unge turnuslægetræsko blev trådt på det gamle Aabenraa Sygehus, dengang det lå nede i Aabenraa by.

Men udover at arbejde på sygehuset boede den dengang unge turnuslæge Peter Sørensen også i et lille hummer på syv kvadratmeter helt oppe under taget på det gamle sygehus. Det havde både fordele og ulemper.

- Det var jo tæt på arbejdet, men omvendt fandt nattevagterne hurtigt ud af, at jeg let kunne bankes op om natten og hjælpe til, når patienter skulle flyttes fra en afdeling til en anden, eller hvis der skulle bruges et par ekstra hænder, husker Peter Sørensen og fortsætter.

- Det - sammen med en generel hård vagtbelastning som turnuslæge - gjorde, at jeg allerede dengang valgte, at jeg fremover ikke ville være speciallæge i et speciale med mange vagter, og så endte jeg altså som onkolog, siger han med et smil.

I dag er Peter Sørensen 56 år gammel og ny lægelig direktør på Sygehus Sønderjylland. Han kommer fra en stilling som ledende overlæge på Kræftafdelingen på Odense Universitetshospital, OUH.

Styrke og sammenhold

Ud over nætterne under taget på det hedengangne sygehus i Aabenraa by, er det også livet, nærheden og sammenholdet, der har gjort, at Peter Sørensen valgte at specialisere sig inden for kræft.

- Der er et stærkt sammenhold blandt sygehuspersonale, der arbejder med kræft, og det skyldes nok de ting, vi oplever, når vi er på arbejde blandt meget syge mennesker, siger Peter Sørensen og uddyber.

- Dengang for 20 år siden, hvor jeg blev speciallæge, var der ikke megen behandling at hente for en lungekræftpatient, men udviklingen har gjort en enorm forskel, så også en del lungekræftpatienter kan leve godt i mere end fem år. Denne forandring og viljen til at gøre nye ting til gavn for patienterne bringer jeg med mig til Sygehus Sønderjylland, fortæller Peter Sørensen.

Den nye direktør peger på, at struktur, kræftpakker og hastighed er nogle af de parametre, der har gjort allermest for at øge overlevelsen blandt kræftpatienter i hele Danmark, og dermed også områder, han ønsker at fokusere på.

Strategi og udvikling

Det kræver ikke mange minutters samtale med Peter Sørensen, før man finder ud af, hvor arbejdshjertet banker.

- Jeg kan lide strategien. Altså det med at finde ud af, hvordan vi konstant bliver bedre, og hvordan vi sikrer de nødvendige forandringer. Det er klart en del af mine stærke sider, og jeg navigerer hellere ud fra en klar analyse frem for en mavefornemmelse, slår direktøren fast.

Som lægelig direktør sorterer forskningen også under ham, og det er noget, han er vant til fra sit job på OUH.

- Jeg er ikke selv forsker, men jeg har en betydelig erfaring med at understøtte forskningen, herunder hvordan vi kan skaffe penge til den, siger Peter Sørensen.

Som leder beskriver Peter Sørensen sig som ydmyg, samarbejdende og ikke mindst lyttende.

- Input fra medarbejderne gør, at vi kan gøre det endnu bedre, og derfor vil jeg som udgangspunkt have min dør åben, så jeg er tilgængelig.

Et glad sygehus i en positiv spiral

I virkeligheden har Peter Sørensen kun haft knap fire ugers arbejde på Sygehus Sønderjylland, da der også skulle presses en sommerferie ind i den ellers godt pakkede kalender. Men allerede nu har han en god fornemmelse af, hvad der sker i det sønderjyske.

- Hvis jeg skal sætte ord på sygehuset, vil jeg kalde det et glad sygehus, og det er et sygehus, der er inde i en positiv spiral, vurderer Peter Sørensen.

Han begrunder det med stemningen på de mange møder, han allerede har haft med sygehusets afdelinger og nøglepersoner.

- Folk kommer også af egen drift og kalder sygehuset for verdens bedste arbejdsplads, og det er da noget, der gør indtryk, indrømmer direktøren og fortsætter.

- Men det er ikke noget, der kommer af sig selv, og jeg ved, at der ligger et stort stykke arbejde bag de glade og positive meldinger fra personalet.

Lægelig direktør Peter Sørensen foran indgange til Sygehus Sønderjylland i Aabenraa

Stolthed over en arbejdsplads kan komme efter ganske kort tid, og Peter Sørensen føler sig allerede hjemme.
- Når jeg kommer ned af motorvejen og ser den flotte nye bygning inde til venstre, så bliver jeg faktisk rigtig glad. Jeg har allerede en stor stolthed over at være en del af Sygehus Sønderjylland, siger Peter Sørensen.

Peter Sørensen har som en erklæret målsætning, at han sammen med den øvrige direktion vil bedrive synlig ledelse, og at det gode selvværd på sygehuset kan være med til at styrke den gode udvikling sygehuset befinder sig i.

Lever et sundt liv

Peter Sørensen boede indtil for nyligt i Odense, men er flyttet sammen med kæresten Yan i et hus tæt på Haderslev, men flytteplanerne er ikke overstået endnu.

- Yan og jeg kigger lidt på hus i nærheden af Aabenraa, så vi kommer endnu tættere på både hendes og arbejde, siger han.

Flytningen til Sønderjylland er blevet mulig efter den sidste af Peter Sørensens tre børn er flyttet hjemmefra.

De to ældste, piger, læser medicin, og familiens yngste, en dreng på 19 år, læser på landsbrugsskolen.

Fritid er der ikke så meget af i øjeblikket, men det gør ikke så meget.

- Jeg går op i mit arbejde, og det stresser mig ikke at have meget at lave. Men nogle gange skal jeg have koblet af, og det sker med gode lange løbeture, siger Peter Sørensen og uddyber, at han i efteråret havde børnene med til Københavns Halvmaraton.

- Der kom jeg sidst i mål efter mine børn, men processen med at vi alle trænede op og satte os et fælles mål var rigtig god, forklarer han.

Han vil gerne det sunde liv, og det giver også noget helt andet end en god fysik.

- Når man løber, kan man ikke andet end at tænke, og der midt på løbeturen får jeg ofte de bedste idéer og løsninger på komplekse problemer. Ja, jeg vil faktisk gå så langt som at sige, at der er lagt mange strategier med løbesko på, smiler Peter Sørensen.

CV

  • 1992 Afsluttet turnus, Åbenrå/Haderslev
  • 1999 Afsluttet speciallægeuddannelse i klinisk onkologi, Odense/Århus
  • 1999 Afdelingslæge, Onkologisk Afdeling, Odense
  • 2001 Afdelingslæge, Onkologisk Afdeling, Vejle
  • 2001 Konstitueret overlæge, Onkologisk Afdeling, Odense
  • 2002 Overlæge, Onkologisk Afdeling, Odense
  • 2007 Senior and chief consultant, Radiotherapy, Tawam Hospital (Johns Hopkins), UAE
  • 2008 Overlæge, Onkologisk Afdeling, Odense
  • 2011 Ledende overlæge, Onkologisk Afdeling, Odense
APPFWU01V