Skip til primært indhold

Forfatterens ord

De Frivillige er egentlig en bog skrevet af journalist og presseansvarlig på Sygehus Sønderjylland, Dorte Callensen. Bogen indeholder 14 protrætter af frivillige på Sygehus Sønderjylland, som tilsammen giver et billede af, hvordan frivilligheden på sygehuset ser ud.

Hver dag hjælper de frivillige rigtig mange mennesker på Sygehus Sønderjylland. I Aabenraa, i Sønderborg og i Tønder.

De frivillige kan noget særligt. De bidrager med noget særligt.

De giver dig gerne en hjælpende hånd, låner dig et lyttende øre eller forærer dig håb eller erfaring.

De frivillige kommer med noget ekstra – noget du ikke havde regnet med.

De giver hverken pleje eller behandling, men til gengæld alt muligt andet. Deres tid, deres humør, deres tålmodighed, deres entusiasme, deres omsorg, deres erfaring og ikke mindst deres lyst til at hjælpe og gøre en forskel.

Men det at være frivillig, gør også en forskel for dem selv. Det står helt tydeligt for mig, efter at jeg har mødt og talt med så mange af sygehuset frivillige.

Mit ønske var at se ind bag de frivilliges smil, se hvem de er og hvad de kommer med. Hvorfor vælger man at være frivillig på et sygehus? Hvem er de, dem der brænder for den frivillige gerning?

Det har været en stor gave for mig at være med de frivillige på arbejde – og samtidig også en øjenåbner. At det frivillige arbejde betyder så meget for den enkelte, havde jeg aldrig forestillet mig.

Jeg opdagede, at det ikke bare handler om at være frivillig. Det handler om, at give noget tilbage, udfylde et tomrum, opfylde et løfte eller en mission eller noget helt andet.

Hver frivillig har sine grunde, hver frivillig har sin historie. Den har du lige læst og jeg håber, at du næste gang, du møder en af sygehusets frivillige, vil give dem et kærligt blik, et klap på skulderen eller et kram. Det betyder noget for dem…anerkendelsen. Det nævner de alle. Og de fortjener den! At føle sig set og værdsat motiverer dem.

Lige under halvdelen af alle danskere bruger deres fritid på frivilligt arbejde og det kommer i mange former.
Har du selv fået lyst til at blive frivillig ved at læse portrætterne, så er der også plads til dig. Man kan være frivillig på mange måder, ingen er mere rigtig end andre. Det handler om, hvad der giver mening og glæde for dig.

Dorte Callesen

APPFWU01V