Skip til primært indhold

En lægelig kapacitet har 25 års jubilæum i Sønderjylland

Det startede egentlig i det midtjyske. Her voksede Lynge Kirkegaard op lidt uden for Herning. På Aarhus universitet læste han medicin og basisuddannelsen blev taget på Aalborg Sygehus. Men en ansættelse på Haderslev Sygehus for 25 år siden blev starten i det sønderjyske. For selvom læger generelt rejser meget i deres fag, er Lynge Kirkegaard blevet hængende i Region Syddanmark i et kvart århundrede.

Medicin ved et tilfælde

Opvæksten var på en gård lidt uden for Herning og det lå egentlig ikke i kortene, at Lynge Kirkegaard skulle være læge. Faktisk var Lynge Kirkegaard den første akademiker i familien, da han var færdig med medicinstudiet.

- Jeg kommer af en landbrugsfamilie, så medicin var faktisk ikke en vej, jeg havde gået og drømt om. Men jeg havde en kammerat, der læste medicin og det lød egentlig ret spændende synes jeg. Så det blev medicin på Aarhus Universitet, siger Lynge Kirkegaard.

Det var fagene, der for alvor fangede den unge Lynges interesse. Fysik, kemi, anatomi og senere sygdomslære og fysiologien.

- Jeg troede faktisk fra starten, at jeg skulle være ortopædkirurg. Men som ung læge var jeg med som tredjemand til en operation. Her stod jeg helt klemt op i et hjørne, og det fik jeg så frygtelig ondt i ryggen af, at jeg knapt kunne gå derfra. Men ved den operation så jeg dem, der lavede bedøvelse og det så faktisk spændende ud. Så jeg blev ansat i min første stilling i anæstesien i Randers i 1981, fortæller Lynge Kirkegaard med et grin.

En empatisk kapacitet

Dagligdagen foregår på Bedøvelse og Intensiv på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa. Her har han været ledende overlæge siden 2018.

- Han er patienternes mand. Så kort kan det siges. Men han er også en empatisk leder og en knalddygtig anæstesilæge med en kæmpe erfaring. Det nyder vi godt af hver eneste dag, siger Oversygeplejerske Lisbeth Vinge.

- Lynge er en leder i kittel og træsko, selvom han er leder af en stor afdeling prioriterer han, at komme ud i klinikken. Vi har stor glæde af Lynges enorme netværk indenfor anæstesien. Der er ingen, der ikke ved hvem Lynge er. Han er helt enkelt en stor autoritet indenfor specialet, sådan siger Lægefaglig Direktør Peter Sørensen om Lynge Kirkegaard.

Aha-oplevelse

Det er ikke de store armbevægelser, der kendetegner Lynge Kirkegaard. Så når han skal svare på, hvad han er mest stolt over i sit virke tøver han lidt. Det er ikke en pralhals, man sidder overfor.

- Det var en erkendelse, der kom til os under arbejdet med Patientsikkert Sygehus og tidlig opsporing af kritisk sygdom. Her arbejdede vi med reduktion af uventede hjertestop og erkendelsen vi fik der var, at det hér, det kan vi forebygge. Det resulterede i en dokumenteret reduktion på 30 procent af uventede hjertestop på sengeafdelingerne. Det er jeg stolt af, siger Lynge Kirkegaard.

Privat bor Lynge Kirkegaard i Haderslev med sin hustru. Her går fritiden ofte med læsning, både af faglitteratur men der sniger sig også skønlitteratur ind. Og så holder han sig i form med løb og deltager gerne i DHL stafetten.

Ledende overlæge Lynge Kirkegaard

Kontakt

Dorte Callesen

Presseansvarlig

Kommunikation


23 99 33 41

Person X - Ny kommunikationskonsulent

Kommunikationskonsulent

Kommunikation


APPFWU01V