Skip til primært indhold

Fra Thailand til Sygehus Sønderjylland

Sygehus Sønderjylland er et topmoderne akutsygehus og det er ikke engang noget vi bare siger. I dag har vi haft besøg af en delegation fra et sygehus i Thailand. De har søgt inspiration til både opførelse og drift af et topmoderne sygehus. Det bragte dem til Sygehus Sønderjylland.

Snakken gik ivrigt internt mellem 5 gæster langvejs fra mens de blev vist rundt på Sygehus Sønderjylland. Særligt vores fuldautomatisk blodanalyse system blev debatteret af vores gæster. De 5 var rejst hele vejen fra Thailand til Aabenraa for at se, hvordan vi driver et moderne sygehus.

Gæsterne kom fra Mae Fah Luang University Hospital. Et universitetshospital, der ligger i det allernordligste Thailand.

På rundturen var udvalgt seks nedslagspunkter. En sengs stuer, det fuldautomatiske blodprøve analyse system, sengevaskeriet, central lageret, steril-lageret og vores  decentrale køkken med roomservice muligheden for patienterne.

Særligt to steder vakte stor begejstring hos vores gæster og affødte spørgsmål.

Professor Supakorn Rojananin ville gerne vide, om alle stuer på sygehuset faktisk er etsengs stuer og om patienter skal betale for maden. Den gratis mad og enestuen fik anerkendende nik af delegationen fra Thailand og rejste endnu et spørgsmål. Hvad med udenlandske patienter? Her er svaret, at patienter indenfor EU har ret til gratis behandling, men at patienter fra andre dele af verdenen får en regning efter behandling og udskrivelse.

Højteknologisk blodprøveanalyse

Hele delegationen hev deres mobiltelefoner frem da de fik fremvist det topmoderne laboratorium. De mange robotter, der med karakteristisk og rytmisk summen fra elektronikken plukker og fordeler blodprøverne, imponerer altid.

- Under planlægningen af byggeriet af Mae Fah Luang University Hospital blev et pneumatisk system valgt fra. Det er der flere årsager til, men når man ser systemet I har her, er det svært ikke at blive imponeret, sagde Professor Supakorn Rojananin.

Systemet med blodprøver, der rejser gennem rør fra stort set hver en afkrog i sygehuset, fungerer ved vakuum, blodprøverne bliver simpelthen suget rundt i et rørsystem. Alle prøver får en stregkode, der matcher patientens Cpr.nr. Den stregkode aflæses flere gange af systemet. Det betyder, at blodprøver ikke skal håndteres af menneskehænder og at de kan afvikles i et højere tempo med langt færre fejl. 

Helende arkitektur

Mens de otte gæster blev vist rundt på matriklen i Aabenraa bemærkede en af de yngre deltagere arkitekturen.

- Det opleves faktisk ikke som et hospital i vores forstand. Det er helt anerledes, når man er vant til, at et hospital har klinker og fliser på nærmest alle overflader, bemærkede Dr.Pornwasin Sirisawat, der underviser i logistik på Mae Fah Luang Universitetet.

Den helende arkitektur er bevidst tænkt ind fra start i projektet med ombygningen. Udsigt til natur, grønne gårdhaver og masser af dagslys er alt sammen tænkt ind for at give venlige og imødekommende omgivelser.

Formålet med besøget var at hente inspiration til, hvordan man kan bygge og drive et moderne sygehus.

Mae Fah Luang University Hospital er et mellemstort sygehus med 600 ansatte. Hospitalet ligger i det nordlige Mueang Chiang Rai District med 220.000 borgere. Dermed servicerer Mae Fah Luang UNiversity Hospital omtrent ligeså mange borgere som Sygehus Sønderjylland.

Delegationen får fremvist menukortet
En af deltagerne fra Thailand tager billeder af et tovejsskab
En deltager fra delegationen videofilmer i laboratoriet
Delegationen inspicerer blodprøveanalyserobotten
Delegationen fra Thailand i laboratoriet

Kontakt

Tue Wettergreen Paltorp

Kommunikationskonsulent

Kommunikation


24 78 72 38
APPFWU02V