Skip til primært indhold

Nedlæggelse af Fødevarepanel FX5E (NPU57688)

Til praksis i Sygehus Sønderjyllands optageområde

Som led i regional ensretning af udredning af allergi på de klinisk biokemiske laboratorier nedlægges Fødevarepanelet FX5E (NPU57688) i Sygehus Sønderjylland per 15.2.2023.

Man kan ikke klinisk skelne mellem fødevareallergi og -intolerans. Begge tilstande er relativt sjældne hos voksne, men forekommer hos 5 % af småbørn. Prognosen er god, og symptomerne svinder hyppigt i 3-4 års alderen især ved allergi over for mælk og æg. Såvel analyse af allergen specifikt IgE som priktest har lav diagnostisk sensitivitet og specificitet.

Ved klinisk mistanke om Type 1 fødevareallergi hos børn (akut (< 2 timer) indsættende urticaria, rhinokonjunktivitis, opkastning, vejrtrækningsbesvær eller cirkulatorisk påvirkning efter indtag af en specifik fødevare) anbefales henvisning til udredning (oftest priktest, blodprøver og provokation) på sygehuset. 

Da specifik IgE for fødevarer har lav specificitet og giver mange ”falsk positive” resultater, anbefales det, at man undlader at tage IgE for fødevarer i almen praksis.

Se evt. uddybende information på Allergiudredning af børn - sundhed.dk

Se kontaktoplysninger nedenfor ved spørgsmål.

Med venlig hilsen 

Blodprøver, Biokemi og Immunologi

Sygehus Sønderjylland

Kontakt

Eva Rabing Brix Petersen

Ledende overlæge

Blodprøver, Biokemi og Immunologi, Sygehus Sønderjylland


21993694

Thor Aage Skovsted

Biokemiker

Blodprøver, Biokemi og Immunologi


21305790

Hanne Davidsen

Bioanalytikerspecialist

Blodprøver, Biokemi og Immunologi


799 74611 / 23671573

Vi oplever desværre tekniske problemer med vores nyheder. Du kan prøve at vende tilbage på et senere tidspunkt. Vi beklager ulejligheden.

APPFWU01V