Skip til primært indhold

Glukosebelastning på gravide

Værd at vide om glukosebelastning ifbm. graviditet

Hvad er glukosebelastning på gravide?

En glukosebelastning er en nem test til at kontrollere kroppens evne til at optage glukose (sukker). En glukosebelastning betyder, at blodsukkeret måles efter indtagelse af en bestemt mængde sukkervand.

Før undersøgelsen

Du skal faste i 8 timer før undersøgelsen, dvs. at du ikke må spise, ryge og drikke andet end 1-2 glas postevand. Tyggegummi må ikke anvendes. Livsvigtig medicin bør tages som sædvanlig, medmindre andet er aftalt med henvisende læge.

De sidste 3 dage skal du have spist normal blandet kost, og have haft et normalt aktivitetsniveau. Du må ikke motionere (f.eks. cykle, løbe) 2 timer før undersøgelsen.
Du må ikke have feber eller føle dig syg.

Det er en god ide at tage læsestof eller lignende med, da undersøgelsen varer 2 timer. Det tilrådes også at medbringe en sukkerholdig drik samt en madpakke, som kan indtages, når undersøgelsen er afsluttet. 

Selve undersøgelsen

Du skal møde fastende.

Belastningen begynder med, at du skal drikke 2 glas sukkervand. Man kan vælge at få en glukoseopløsning tilsat citronsyre, for at tage den søde smag, eller en uden. Væskemængden skal drikkes inden for 5 minutter. Det er tilladt at skylle efter med 1/2 glas vand, ligeledes inden for 5 minutter. Efter 2 timer vil der blive taget en blodprøve i armen. Hermed er undersøgelsen afsluttet.

Du må hverken amme, drikke, spise, sove, ryge eller være fysisk aktiv i de timer, undersøgelsen varer.

OBS: Såfremt du mener, at du ikke kan indtage ovennævnte væskemængde i den fastsatte tid, kan testen ikke gennemføres.

Efter undersøgelsen

Det tilrådes, at du spiser og drikker lidt, inden du forlader sygehuset. Du kan godt blive lidt "mat" efter undersøgelsen.

Undersøgelsen hvor?

Undersøgelsen foregår i Blodprøvetagningsambulatoriet på Sygehus Sønderjylland - enten i Sønderborg, Tønder, eller Aabenraa.

Det fremgår af indkaldelsesbrevet, i hvilket blodprøvetagningsambulatorie du skal møde, samt dato og klokkeslæt.
Såfremt du er forhindret, fremgår det af indkaldelsesbrevet, hvilket telefonnummer der skal benyttes til at ringe afbud.

Svar på undersøgelsen

Resultatet af undersøgelsen vil blive sendt til den læge eller afdeling, der har ønsket undersøgelsen.

APPFWU02V