Skip til primært indhold

Glukosebelastning til udredning for diabetes mellitus

Værd at vide om glukosebelastning til udredning for diabetes mellitus

Hvad er glukosebelastning til udredning for diabetes mellitus?

En glukosebelastning er en nem test til at kontrollere kroppens evne til at optage glucose (sukker). En glukosebelastning betyder, at blodsukkeret måles efter indtagelse af en bestemt mængde sukkervand.
Undersøgelse kan bruges til at afklare om du har en begyndende diabetes (sukkersyge).

Før undersøgelsen

Du skal faste i 8 timer før undersøgelsen, dvs. at du ikke må spise, ryge og drikke andet end postevand. Livsvigtig medicin bør tages som sædvanlig, medmindre andet er aftalt med henvisende læge.

De sidste 3 dage skal du have spist normal blandet kost og have haft et normalt aktivitetsniveau. Du må ikke motionere (f.eks. cykle, løbe) 2 timer før undersøgelsen.
Du må ikke have feber eller føle dig syg.

Det er en god ide at tage læsestof eller lignende med, da undersøgelsen varer 2 timer. Det tilrådes også at medbringe en sukkerholdig drik samt en madpakke, som kan indtages, når blodprøven er taget.

Selve undersøgelsen

Du skal møde fastende. Før belastningen begynder, får du taget en blodprøve i fingeren og i armen.
Derefter skal du drikke ca. 2 glas sukkervand. Der er mulighed for at få tilsat lidt citron for at tage den søde smag. Hele væskemængden skal drikkes inden for 5 minutter. Efter 2 timer vil der blive taget en blodprøve i armen. Hermed er undersøgelsen afsluttet.

Du må hverken drikke, spise, sove, ryge eller være fysisk aktiv i de timer undersøgelsen varer.

OBS Såfremt du mener, at du ikke kan indtage ovennævnte væskemængde i den fastsatte tid, kan testen ikke gennemføres.

Efter undersøgelsen

Det tilrådes, at du spiser og drikker lidt, inden du forlader sygehuset. Du kan godt blive lidt mat efter undersøgelsen.

Undersøgelse hvor?

Undersøgelsen foregår i blodprøvetagningsambulatoriet på Sygehus Sønderjylland - enten i Sønderborg, Tønder eller Aabenraa.

Det fremgår af indkaldelsesbrevet, i hvilket blodprøvetagningsambulatorie du skal møde, samt dato og klokkeslæt.
Såfremt du er forhindret, fremgår det af indkaldelsesbrevet, hvilket telefonnummer der skal benyttes til at ringe afbud.

Svar på undersøgelsen

Resultatet af undersøgelsen vil blive sendt til den læge eller afdeling, der har ønsket undersøgelsen. Du vil blive kontaktet, hvis resultatet giver anledning til yderligere kontrol.

APPFWU01V