Skip til primært indhold

Laktosebelastning

Værd at vide om laktosebelastning

Hvad er laktosebelastning

En laktosebelastning er en nem test til at kontrollere kroppens evne til at optage laktose (mælkesukker). En laktosebelastning betyder, at blodsukkeret måles efter indtagelse af en bestemt mængde mælkesukkervand.

Før undersøgelsen

Du skal faste i 8 timer før undersøgelsen, dvs. at du ikke må spise, ryge og drikke andet end postevand. Livsvigtig medicin bør tages som sædvanlig, medmindre andet er aftalt med henvisende læge.

Du må ikke motionere (f.eks. cykle, løbe) 2 timer før undersøgelsen.

Det er en god ide at tage læsestof eller lignende med, da undersøgelsen varer godt 1 time. Det tilrådes også at medbringe en sukkerholdig drik samt en madpakke som kan indtages, når blodprøven er taget.

Selve undersøgelsen

Du skal møde fastende. Før belastningen begynder, får du taget en blodprøve i din finger. Derefter skal du drikke ca. 1½-2 glas sukkervand. Der er mulighed for at få tilsat lidt citron for at tage den søde smag. Hele væskemængden skal drikkes inden for 5 minutter, og du skal skylle efter med ca. 1 glas vand, der også skal drikkes indenfor 5 minutter.
Der tages blodprøve i din finger igen efter 15 minutter, 30 minutter og 60 minutter. Hermed er undersøgelsen afsluttet.

Du må hverken drikke, spise, sove, ryge eller være fysisk aktiv i de timer undersøgelsen varer.

OBS Såfremt du mener, at du ikke kan indtage ovennævnte væskemængde i den fastsatte tid, kan testen ikke gennemføres.

Efter undersøgelsen

Det tilrådes, at du spiser og drikker lidt, inden du forlader sygehuset. Du kan godt blive lidt "mat" efter undersøgelsen.

Undersøgelse hvor?

Undersøgelsen foregår i blodprøvetagningsambulatoriet på Sygehus Sønderjylland - enten i Sønderborg, Tønder eller Aabenraa.

Det fremgår af indkaldelsesbrevet, i hvilket blodprøvetagningsambulatorie, du skal møde, samt dato og klokkeslæt.
Såfremt du er forhindret, fremgår det af indkaldelsesbrevet, hvilket telefonnummer der skal benyttes til at ringe afbud.

Svar på undersøgelsen

Resultatet af undersøgelsen vil blive sendt til den læge eller afdeling, der har ønsket undersøgelsen. Du vil blive kontaktet, hvis resultatet giver anledning til yderligere kontrol.

APPFWU01V