Skip til primært indhold

Rundvisning på fødegangen

Lær fødegangen at kende før fødslen - du kan tilmelde dig til rundvisning eller se rundvisning på fødegangen som film og billeder

Rundvisning på fødegangen i Aabenraa er et tilbud dig som er gravid og evt. partner / ledsager, som ønsker at besøge fødegangen forud for fødsel. Rundvisningen giver dig mulighed for at være så forberedt på opholdet på fødegangen som muligt.

Klik på + for at se oplysningerne

Tilmelding

Kun den gravide skal tilmeldes til rundvisning - partner er velkommen til at deltage. Der er flere hold at vælge imellem, og der kommer nye hold løbende.

Tilmelding

Om rundvisningen

Vi mødes ved Informationen ved indgang A. - Der kommer en jordemoder og henter hele holdet.
Vi går op til fødegangen og på rundturen ser vi fødemodtagelsen og de store, lyse fødestuer.
Under rundvisningen får du/I relevant information om, hvad du/I kan forvente under jeres ophold på fødegangen - både i forbindelse med fødslen og under det ambulante barselsophold på fødegangen.

Vi glæder os til at hilse på dig/jer!

Velkommen til fødegangen

Velkommen til fødegangen på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa

Nanna er jordemoder og byder velkommen til rundvisning på fødegangen i Aabenraa.
Ved ankomsten går I ind ad indgang A og følger skiltning til område 105, som er samme venteområde, som når I har været til scanning. Nanna forklarer, at den røde snor til højre i billedet er den snor I trækker i, hvis I ankommer i det tidsrum, hvor receptionen har lukket.

Fødestuen på fødegangen på Sygehus Sønderjylland

Når du som fødende er i aktiv fødsel, dvs. når livmodermunden er ca. 4 cm åben, og du har regelmæssige veer, så kommer I ind på en af vores 6 fødestuer. Fødestuen består af 2 områder, hvileområdet og fødeområdet. Her viser Nanna hvileområdet, hvor der er et stort hvileleje med plads til både dig som fødende og far/partner. Der står også en sofa som kan foldes ud til far/partner. Jordemoderen vil på det tidspunkt være meget hos jer på stuen, men hvis I ikke har så meget behov for hendes tilstedeværelse, eller hun lige har brug for at gå ud, så hænger der en rød klokkesnor på væggen.

Der er TV på alle fødestuer

På alle fødestuer er der et TV, som kan drejes i flere retninger. Der er også en bluetooth enhed, som er tilkoblet højtalere i loftet. Det giver jer mulighed for at lytte til jeres egen musik via egen medbragt tablet eller telefon.

Fødeleje på fødestuen på Sygehus Sønderjylland

Nanna viser fødelejet, hvor du opholder dig, når fødslen nærmer sig. Fødelejet kan indstilles på forskellige måder, så du som fødende kan ligge behageligt, men også at du som f.eks. stående kan bruge det som støtteredskab. Når barnet bliver født, kommer det direkte op på mors mave, og ligger hud mod hud så længe som muligt.

Børnebord på fødestuen på Sygehus Sønderjylland

Her ser I børnebordet, og det er her barnet kommer over, hvis det efter fødslen f.eks. har brug for lidt ilt. Vi har små hjemmestrikkede huer, som barnet kan få på. Børnebordet er lige ved siden af fødelejet, så I er hele tiden tæt på jeres barn. Det er også her, at barnet bliver målt og vejet efter fødslen, men det gør vi først nogle timer efter, for at I kan få tid og ro de første par timer og bare være sammen med jeres barn. 

CTG-apparat til overvågning af barnets hjertelyd

På fødestuen er der et CTG-apparat, som er til overvågning af barnets hjertelyd og til registrering af veer under fødslen. Der er forskellige faktorer der afgør, om du som fødende skal have CTG på, og det snakker jordemoderen med jer om. Computeren bruges af personalet på stuen til at skrive i din patientjournal, men det er også her vi efter fødslen registrer barnet og får lavet et CPR-nummer.

Bade- og fødekar på fødestuen på Sygehus Sønderjylland

I den aktive del af fødslen kan du gøre brug af badekar/fødekar, hvor det varme vand både virker smertelindrende men også afslappende. Der er også mulighed for at føde i karret. Badekarret er ret stort, så der er mulighed for at flytte sig rundt i det og ligge i forskellige stillinger, som f.eks. sideleje, rygleje, på alle 4 og halvsiddende.

Køleskab til mad og drikke på fødestuen

Køleskabet på fødestuen er til jeres mad og drikke. Der ligger altid lidt saft, og personalet kan fylde op ved behov. I kan bruge det til opbevaring af jeres evt. medbragte snacks, mad og drikke. Som gravid, fødende og barslende får du mad på sygehuset, og maden bestilles i patientkøkkenet. Det viser personalet jer. Far/partner skal betale for maden og henter det i restauranten.

Hvileleje i hvileområdet på fødestuen

Efter fødslen kommer I tilbage til hvileområdet, og vi lægger stor vægt på, at barnet forbliver hud mod hud. Derfor bærer mor selv barnet over til hvilelejet. Hud mod hud giver nærvær og tryghed til barnet og understøtter en god start på amningen.

Bad og toilet i tilknytning til fødestuen

På badeværelset er der toilet og brusebad, og det må benyttes af både mor og far/partner. På billedet kan I se bolden, som kan bruges til at sidde på under fødslen, og hvor roterende bevægelser er med til at hjælpe barnet ned igennem bækkenet.

Fødselstræ på fødegangen på Sygehus Sønderjylland

Her til sidst viser Nanna fødselstræet, som hænger på væggen ude på gangen. Her kan I efter fødslen skrive f.eks. barnets navn, vægt og længde på et blad. Den sidste dag i måneden, tager vi et billede af træet og lægger det ud på hjemmesiden. Nanna slutter af med at ønske jer en rigtig god fødsel, og vi glæder os til at tage imod jer her på fødegangen i Aabenraa.

Rundvisning på fødegangen som film

APPFWU01V