Skip til primært indhold

Børn og bedøvelse

Information til forældre, som har et barn, der skal bedøves. Få svar på de spørgsmål, man som forældre kan have samt give inspiration til at tale situationen igennem med barnet.

Mange forældre er forståeligt nok nervøse, når deres barn skal bedøves. Som regel tåler børnene bedøvelsen godt og bliver hurtigt friske igen bagefter.

Inden operationen

Samtale med narkosen

Inden operationen taler I med narkosen, som vil fortælle jer om, hvordan tingene foregår, når I kommer op på operationsstuen.

Trylleplaster (plaster med dedøvende creme) sættes på

Barnet skal inden operationen have et Trylleplaster på begge hænder. Trylleplasteret bedøver huden der, hvor der skal anlægges et drop, så barnet næsten ikke kan mærke at droppet lægges.

Hvis operationen ikke skal foregå samme dag, vil I efter samtalen få udleveret to stykker trylleplaster, som I skal tage med hjem. Den dag operationen skal foregå, skal I give barnet et trylleplaster på hver hånd. I vil naturligvis få nøje instrukser om dette, inden I tager hjem fra samtalen.

Hvis operationen skal foregå samme dag, vil personalet efter samtalen sætte trylleplastrene på begge barnets hænder

Ved operationen

Selve bedøvelsen

Bedøvelsen kan indledes på to måder, enten ved at give medicin via det anlagte drop i hånden eller ved at give barnet en maske med bedøvelsesgas. Masken bruges især ved helt små børn, eller hvis barnet ikke kan samarbejde til at få lagt drop i hånden.

Forbered jer selv og barnet til operationen

Nederst på denne side findes et link til en brochure, som beskriver, hvad der sker, når et barn skal bedøves. Det er en god idé at se og læse denne brochure sammen med barnet før operationen. Velinformerede børn er sjældent bange.

Det er vigtigt, at man er ærlig overfor barnet, og det er derfor en stor hjælp, at barnet er godt forberedt.

Som forældre kommer man ofte til at overføre sin egen nervøsitet til barnet, og det er vigtigt, at man prøver at holde tårerne tilbage, indtil barnet sover. 

Det kan for mange være en stærk oplevelse at se sit barn blive bedøvet. Derfor kan det være en god idé, at man på forhånd snakker om, hvem af forældrene, der går med. Barnet kan godt blive lidt uroligt lige når det falder i søvn, men kan ikke huske dette bagefter.  

Se film om Aksel, der skulle bedøves og opereres

Du er nødsaget til at acceptere alle cookies for at se indholdet

APPFWU02V