Skip til primært indhold

Patientskole skal give ny hjælp til patienter med funktionelle lidelser

Patienter fra hele Sønderjylland som lider af funktionelle lidelser får nu et nyt tilbud. Det er en patientgruppe, som ofte har været igennem et langt udredningsforløb og nogle af dem har også oplevet, at være blevet tabt på gulvet. Nu får de et tilbud om at komme i patientskole på Sygehus Sønderjylland.

Sygehus Sønderjylland sætter nu gang i en patientskole, som med få redskaber kan hjælpe patienter med funktionelle lidelser. Patienter med funktionelle lidelser er patienter, som er belastet af fysiske symptomer. Deres symptomer gør det svært for dem at fungere i dagligdagen. Man kan ikke forbinde deres symptomer med andre sygdomme eller diagnoser og man kan heller ikke påvise nogen sygdom ved hverken blodprøver, skanninger eller andre tests.  Det er svært at hjælpe disse patienter, men på Sygehus Sønderjylland tager vi nu et nyt tiltag i brug.  En patientskole. 

-   Vi er rigtig stolte af, at vi er lykkedes med at etablere den her patientskole. Vi håber, at vi nu kan hjælpe en masse borgere, siger afdelingssygeplejerske på medicinske sygdomme i Sønderborg, Rasmus Jørgensen.

Patientskolen går i alt sin enkelthed ud på, at sende patienter med funktionelle lidelser i en 2-timers patientskole. Man bliver henvist til patientskolen af egen læge, når man har fået konstateret - og er informeret om, at man har en funktionel lidelse. I løbet af de timer på patientskolen, vil de lære, hvordan de bl.a. med få øvelser, kan hjælpe sig selv. 

-        Det her handler om, at hjælpe nogle mennesker, som i dag ikke får noget hjælp. Nu kan vi forhåbentlig give en viden og en forståelse om, hvad en funktionel lidelse er. Vi vil gerne give borgeren mulighed for, at de kan handle i eget liv, siger Anette Hauge Damm, som er tovholder og underviser for tilbuddet.

Svært at leve med funktionelle lidelser

Som patientgruppe oplever disse borgere, at der simpelthen ikke findes nogle tilbud til dem. Oftest har de været igennem et langt udredningsforløb, for at få at vide, at de ikke fejler noget. Selvom de faktisk er kronisk syge.

Vi skal nu sikre en god undervisning i, hvad funktionelle lidelser er og hvordan borgerne måske kan opleve det kommer til udtryk. Hertil nogle øvelser og nogle strategier til at borgeren forhåbentlig, bedre kan leve med deres funktionelle lidelse.

Sygehus Sønderjylland i Sønderborg, hvor patientskolen hører til, har indtil nu haft seks patienter igennem den første patientskole. Èn af dem er Karin Hansen. Hun har en let til moderat funktionel lidelse. Hun er meget glad for, at hun har deltaget i patientskolen.

Hun siger bl.a.:  ”Jeg er begyndt at bruge øvelserne og de hjælper mig”, ”Jeg har tidligere haft hovedpine hver dag og det er væk nu” og ”Jeg er blevet meget gladere”.

Ny specialeplan fra Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsen iværksatte for nogle år siden en ny specialeplan vedrørende borgere med funktionelle lidelser. Formålet var, at styrke indsatsen over for den her patientgruppe og I oplægget indgår, at sygehusene skal kunne tilbyde psyko-edukation til disse patienter. En ydelse, som sygehusene i Region Syddanmark ikke tilbyder i dag.

På området findes der kun ét regionalt specialist tilbud til de allersværest ramte borgere. I de andre regioner findes der heller ikke meget, kun Århus Universitetshospital er langt fremme med behandling af disse patienter.

Sygehus Sønderjylland skal nu sikre en god undervisning i, hvad funktionelle lidelser er og hvordan borgerne måske kan opleve det kommer til udtryk. Hertil nogle øvelser og nogle strategier til at borgeren -  forhåbentlig - bedre kan lære at leve med deres funktionelle lidelse.

-  Tilbuddet herfra er rigtig vigtigt og kan komme til at gøre en forskel. Det er generelt et område i vores sundhedssystem, som trænger til noget opmærksomhed, siger afdelingssygeplejerske Ramus Jørgensen.

Andre sygehuse følger efter

På Sygehus Sønderjylland er vi klar til at tage imod patienter, som henvises til os. Regionens andre sygehuse vil også snart være klar med lignende tilbud.

-  Vi ved, at andre sygehuse i regionen også arbejder på, at lave tilbud til den her patientgruppe og med patientskolen håber vi, at kunne inspirere vores kolleger. Måske kan vi endda på sigt lykkedes med, at skabe så mange gode resultater, at vi kan få ressourcer til at bygge mere på tilbuddet fx med en læge, psykolog eller terapeutisk personale, slutter oversygeplejerske Rasmus Jørgensen.

Anette Hauge Damm, som er tovholder og underviser for tilbuddet viser en undervisningssituation

Tovholder Anette Hauge Damm underviser her patienter med funktionelle lidelser.

Kontakt

Dorte Callesen

Presseansvarlig

Kommunikation


23 99 33 41
APPFWU01V