Udlånssygeplejerske sikrer tæt kontakt til Sygehus Sønderjylland
To gange om måneden er socialsygeplejerske Lone Meier lånt ud fra Sygehus Sønderjylland. Det er et led i et projekt, der handler om samarbejde på tværs af sektorer. Det tætte samarbejde mellem Sygehus og kommune sikrer, at udsatte borgere knyttes tættere til sundhedsvæsenet. Det er vigtigt, fordi de ofte kan falde mellem to stole eller helt droppe en tur på sygehuset.
I køkkenet står Tony og vasker op i industriopvaskeren. Hænderne arbejder hurtigt og hjemmevant, så tallerkener og kopper fra morgenmaden hurtigt er klar igen.
- Jeg er her fire dage om ugen, i alt 12 timer, siger han, mens han tørrer det sidste varme vand af en tallerken.
Tony er 43 år gammel og arbejdet i værestedet Den blå oase er, med hans egne ord, det der hjalp ham ud af misbrug.
- Det har betydet, at jeg har fået struktur på min hverdag. Efter 20 år som stofmisbruger betyder arbejdet i Oasen alverden for mig, fortæller Tony i køkkenet på Den Blå Oase i Aabenraa.
Det kunne være fortællingen fra ethvert lignende frivilligt værested, men i Aabenraa har Tony og alle de andre brugere to gange om måneden mulighed for at tale med en socialsygeplejerske fra Sygehus Sønderjylland.
- Hun har hjulpet mig videre til fysioterapi og træning. Mit misbrug startede egentlig med en rygskade, så det er guld værd, at hun (Lone Meier, red.) kunne hjælpe mig videre. Et system som sygehuset kan godt være lidt overvældende, når man er i et misbrug, fortæller Tony.
Smøger på kontoret og en øl i køleskabet
Socialsygeplejerske Lone Meier arbejder til dagligt på Sygehus Sønderjylland. Her taler hun med patienter, som har særlige behov i kontakten med sygehuset.
- Det kan være stofmisbrugere, alkoholikere eller mennesker, der på andre måder falder uden for normen. De skal somme tider mødes på en anden måde end du og jeg. Det er måske lidt kontroversielt, men jeg har både øl og cigaretter på kontoret, for nogle gange nytter det ikke at møde dé her mennesker med forbud og udskamning, fortæller Lone Meier.
Her rammer vi det helt centrale. To gange om måneden tilbringer Lone Meier nemlig 3 timer i Den Blå Oase. For dét, der kan lyde som en selvfølgelig for os, er ikke helt så selvfølgeligt. Og det er også en lille smule teknisk.
For hjælpen til de særligt udsatte borgere på Sygehuset er i sig selv ikke noget nyt. Det, der udmærker sig er, at Lone Meier nu er med på Oasen to gange om måneden. Der er hun sammen med to socialsygeplejersker fra kommunen og deres samarbejde bliver styrket
Det er altså to sektorer, der nu får et tættere samarbejde om de her borgere. Og lige præcis i tilfældet med misbrugere eller andre, der befinder sig lidt mere i udkanten af normen og som ikke er ret vilde med sundhedsvæsenet, der er det tætte samarbejde mellem kommunens socialsygeplejersker og Lone Meier fra sygehuset virkelig vigtigt.
- Udover at jeg her på Oasen og ser brugerne og taler med dem, så knytter jeg også endnu tættere bånd til kommunens socialsygeplejersker. Det betyder, at de ringer til mig, hvis en udsat borger fx er på vej med ambulance til sygehuset. Så sørger jeg for, at jeg tager imod lige så snart de ankommer. Den anden vej rundt, hvis jeg har haft kontakt med en af ”vores” borgere, så ringer jeg til kommunens socialsygeplejersker og fortæller, at vedkommende nu er hjemme og skal have et opfølgende besøg i hjemmet. På den måde sikrer vi at færre bliver tabt mellem to stole, fortæller Lone Meier.
Det handler om relationer og ligeværdighed
Ud fra et lokale ved siden af køkkenet i Oasen bølger den velkendte duft af nymalet kaffe. Inde i rummet står Claus i fuld gang med at køre adskillige kilo kaffe igennem kaffekværnen.
- Vi har fået 6 kilo kaffe, de skal lige kværnes alle sammen og når jeg nu alligevel kommer her hver dag, så kan jeg ligeså godt lave noget. Det er faktisk utroligt befriende for mig at være her, siger han.
Claus har ikke selv benyttet sig af samtaler med Lone Meier, men han synes, at det er en rigtig god idé.
- Det kan somme tider være svært for nogen at komme på sygehuset og så er det utroligt vigtigt, at man kender nogen deroppe. Det kender jeg fra mig selv, fortæller han.
Det er en af de allervigtigste dele af socialsygeplejerskens Lone Meiers arbejde. At kende sine borgere og at lære dem endnu bedre at kende
- De kan ofte føle sig malplaceret og talt ned til og de kan føle sig stigmatiserede i mødet med sygehuset. Derfor er timerne her i Oasen givet godt ud. Jeg får bygget en relation til nogle af de allersvageste borgere og den relation betyder faktisk, at udsatte borgere, der før var utrygge, bliver trygge nok til at komme på sygehuset, simpelthen fordi de kender mig. Det er dét, der er det allervigtigste i det her arbejde på tværs af sektorerne, slutter Sygehus Sønderjyllands socialsygeplejerske Lone Meier.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Fakta om socialt udsatte:
63 pct. har en langvarig sygdom. Det er næsten dobbelt så stor en andel som i den øvrige befolkning
48 pct. er stresset i dagligdagen, hvilket gælder for mindre end hver femte i resten af befolkningen
42 pct. af socialt udsatte har mindre end 20 tænder tilbage
40 pct. af socialt udsatte har forsøgt selvmord på et tidspunkt i deres liv
16 pct. af socialt udsatte kvinder har været udsat for seksuelle overgreb i det seneste år. Det er en otte gange større andel, end i resten af befolkningen
17 pct. af socialt udsatte har været udsat for grov fysisk vold. Det samme gælder for blot 2 pct. i den øvrige befolkning.
Fakta om projektet:
Projektet handler om at skabe mindre ulighed i sundhed for socialt udsatte igennem en forpligtende indsats og i et koordineret og tværsektorielt samarbejde mellem Sygehus Sønderjylland og Aabenraa Kommune. En samarbejdsmodel som er organiseret med i forvejen ansat personale, det betyder at projektet er udgiftsneutralt i prøveperioden.