Et lille pust af kulde gør en stor forskel for patienterne
På Sygehus Sønderjylland har en simpel kuldespray gjort en mærkbar forskel for patienterne. Som det første sted i Danmark tager man nu et nyt tiltag i brug på afdelingen Bedøvelse og Operation. Patienterne er begejstrede.
I forbindelse med de fleste indgreb begynder et sygehusbesøg for mange patienter med en procedure, der kan virke lille, men som kan føles stor. Inden en patient skal opereres, skal der lægges et drop i hånden. Det lille stik gør mange patienter urolige. For nogle kan smerten og ubehaget ved nålen næsten overskygge hele sygehusbesøget.
Men på Afdelingen for Bedøvelse og Operation på Sygehus Sønderjylland har man nu fundet en måde at mindske ubehaget. En hurtig, nænsom kuldespray på huden, lige før droppet bliver lagt, har vist sig at gøre en overraskende stor forskel.
- Det virker måske som en lille ting, men for patienterne betyder det meget, siger anæstesisygeplejerske Anna Martensen, som er en af kræfterne bag initiativet.
Første sted i Danmark
- Kuldespray er kendt som smertelindrende på andre områder, men ikke som sådan i sundhedsvæsenet. Så vi er - så vidt vi ved - de første i Danmark – måske endda Europa, som nu indfører det her som et tilbud, når man skal have anlagt drop inden operation, fortæller anæstesisygeplejerske Anna Martensen.
Tiltaget er ikke bare baseret på mavefornemmelser, men på et solidt forskningsarbejde.
Anna Martensen og hendes kollega Jakob Pedersen gennemførte en undersøgelse med 130 patienter, hvor det blev trukket lod om, hvilken behandling patienterne fik – uden at hverken de eller personalet vidste det.
Patienterne blev tilfældigt delt i to grupper: Den ene gruppe fik kuldespray på hånden før stikket, mens den anden fik en saltvandsspray.
Jakob og Anna skiftedes så til at trække lod og brugte derefter enten saltvand eller kuldespray på hånden af patienten. Hvorefter den anden - uden at vide om det var kulde eller saltvand - stak patienten. Bagefter blev patienterne spurgt ind til deres oplevelse. På den måde sikrede man, at oplevelsen kun afhang af patientens følelse.
Resultatet var klart: Patienterne, som fik kuldespray, fortalte om markant mindre smerte.
Og endnu vigtigere: Når de blev spurgt, om de ville ønske samme spray igen ved en eventuel ny drop-anlæggelse, sagde langt flere ja i kuldespray-gruppen.
- Vi blev faktisk overraskede over, hvor stor en forskel patienterne oplevede og hvad det betød for dem, fortæller Anna. Mange sagde, at det gjorde det hele meget lettere at komme igennem.
Bliver nu fast praksis
En vigtig detalje i forsøget var, at selvom der blev brugt en kuldespray, så gjorde den det ikke sværere for personalet at lægge droppet. Det forløb på samme måde, uanset om patienten havde fået kulde- eller saltvandsspray.
På baggrund af undersøgelsen har Sygehus Sønderjylland nu besluttet, at kuldespray i fremtiden bliver et fast tilbud til patienterne, når der skal lægges drop før bedøvelse.
Fakta om forsøget
Beskrivelsen og resultatet af forsøget er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift BMC Anesthesiology, hvor der er åben adgang til alle videnskabelige artikler.
Det er et engelsksproget tidsskrift, så artiklen om forsøget er på engelsk. Du finder den under denne overskrift:
Cryospray reduces pain during venous cannulation in elective surgery patients: a randomized placebo-controlled study
Forfattere: Jakob Bjørbaek Pedersen, Anna Martensen, Pia Funder, Skule Arnesen Bakke, Rajesh Prabhakar Bhavsar og Thomas Strøm.