Ny lysløsning på operationstuer er udviklet af sydjyske sygehuse
På Sygehus Sønderjylland får håndværkerne i Teknisk Afdeling selv mulighed for at udvikle nye lysløsninger til operationsgangen. Det giver arbejdsglæde, ejerskab – og et godt og tæt samarbejde med de sundhedsfaglige kolleger.
Belysningen i en operationsstue er ingen simpel eller billig sag. Men på operationsstuerne på Sygehus Sønderjylland bliver belysningen nu fuldstændig skræddersyet af sygehusets egne teknikere til alle brugere – både kirurger, sygeplejersker, patienter og rengøringspersonale.
Kirurger har brug for grønt og rødt lys for få tydeligere kontrast i operationsarbejdet, mindre øjentræthed og bedre synlighed af skærmbilleder. Patienter har brug for varm og beroligende belysning, når de ankommer til operationsstuen og ikke er bedøvede. Rengøringspersonale har brug for skarpt lys i alle kroge, når der skal gøres rent efter operation.
Det er der ikke noget nyt i. Det nye er, at to sygehuse i Region Syddanmark nu selv har udviklet og skræddersyet lysløsninger til operationsstuerne i stedet for at købe standardløsninger hos en hovedleverandør.
Knowhow fra Sygehus Lillebælt
- Vi oplevede, at markedet var præget af høje priser, fordi der var meget få hovedleverandører. Så vi begyndte at undersøge, om vi kunne udvikle og sammenstykke en bedre samlet lysløsning selv. Og det kunne vi, siger Benjamin Christensen, der er souschef i Teknisk Afdeling på Sygehus Sønderjylland.
Ind til for nylig var han ansat på Sygehus Lillebælt i Kolding, der var det første sygehus i Region Syddanmark til at udvikle sin egen lysløsning til operationsstuer. Og dén inspiration og knowhow har Benjamin Christensen nu taget med sig til Sygehus Sønderjylland.
Billigere og klarere
På blot få måneder har hans medarbejdere i Teknisk Afdeling udviklet og installeret en avanceret lysløsning på fem ud af 10 operationsstuer på akutsygehuset i Aabenraa.
- Det er fedt at få lov til at nørde i bund med ny teknologi. Vi er gået fra lysstofrør til LED-teknologi. Det er meget billigere i strøm, det giver klarere farver og er nemmere at indstille, siger Martin Windfeld-Hansen, der er elektriker i Teknisk Afdeling.
Den ny lysløsning på operationsstuerne i Aabenraa kan programmeres til alle tænkelige operationstyper og tager samtidig højde for alle faggruppers behov i operationsstuen.
Fuld drift under renovering
Oversygeplejerske på Bedøvelse og Intensiv, Birgitte Mikkelsen er meget tilfreds med både produktet og processen:
- Vi har haft nemt ved at få skræddersyet løsningen fuldstændig til vores behov, fordi leverandøren er vores kolleger i huset. Så både lysønsker, finjustering og planlægning i forhold til at skulle lukke en operationsstue for renovering har kørt fuldstændigt smidigt. Vi har haft fem operationsstuer lukket for renovering i hver tre dage. Alligevel har vi kunnet opretholde en drift på 100 procent i hele renoveringsperioden, siger Birgitte Mikkelsen.
Ikke sårbart
Souschef i Teknisk Afdeling, Benjamin Christensen har mødt argumentet om, at det skulle være sårbart at udvikle sine egne løsninger. Til det siger han:
- Nej. Når vi investerer i egne tekniske løsninger, er det også for at motivere vores medarbejdere til at dygtiggøre sig i dem. Det er medarbejderudvikling, der også skaber medejerskab. Og deri ligger der jo en sikkerhed, siger souschef i Teknisk Afdeling, Benjamin Christensen.