Skip til primært indhold

Sygehus Sønderjylland vinder innovationspris hos Danish Life Science Cluster

Et nyt digitalt sundhedskoncept skal gøre det lettere og trygt for ældre borgere at komme hjem fra hospitalet efter en operation. Nu har projektet vundet prisen som Årets Innovationsprojekt 2025 – og Sygehus Sønderjylland er en af kræfterne bag.

Hvordan kan digital teknologi aflaste sundhedsvæsenet – og samtidig give borgerne mere tryghed og bedre pleje? Det spørgsmål satte Sygehus Sønderjylland og de fire sønderjyske kommuner sig for at besvare sammen med Teknologisk Institut og to teknologivirksomheder.

Svaret blev et nyt digitalt sundhedskoncept, der netop har vundet prisen som Årets Innovationsprojekt 2025.

Projektet “Monitorering af borgere og patienter i eget hjem” er udviklet i samarbejde mellem Sygehus Sønderjylland, kommunerne Aabenraa, Haderslev, Sønderborg og Tønder, Teknologisk Institut samt virksomhederne Teton.ai og WARD 24/7.

Fra manuelle besøg til digital overvågning

Projektet tager udgangspunkt i det eksisterende tilbud “Kom Trygt Hjem”, som henvender sig til ældre borgere, der er udskrevet efter hoftenære brud. Her oplevede sundhedspersonale store udfordringer med ressourcer og koordinering.

Gennem workshops og tæt brugerinvolvering blev der udviklet en ny digital løsning, hvor patientens vitale parametre, søvn og mobilitet overvåges i hjemmet ved hjælp af avanceret teknologi. Det giver sundhedspersonalet adgang til relevante data – og reducerer behovet for fysiske hjemmebesøg.

-  Det har været en meget givende proces, hvor vi har fået indblik i fageksperternes arbejde på tværs af sektorerne. Projektet er toprelevant, og vi er nu på vej med at tage de første innovative skridt mod kravene i den nye sundhedsreform, hvor vi vil blive tvunget ud i nye relationer og strukturer på tværs af hospital og kommuner, siger Lone Boysen Lauritzen, lærings-og projektkonsulent, Sygehus Sønderjylland. 

Prisen blev modtaget af de forskellige aktører i projektet. Yderst til venstre ses Lone Boysen fra Sygehus Sønderjylland

Prisen blev modtaget af de forskellige aktører i projektet. Yderst til venstre ses Lone Boysen fra Sygehus Sønderjylland

Potentiale for hele landet

Udover at give borgerne mere tryghed, har konceptet også potentiale til at frigøre tid og ressourcer i både hjemmepleje og hospital. Samtidig styrker det samarbejdet mellem region og kommuner gennem bedre datadeling.

–   Det her er ikke bare et teknologiprojekt. Det handler om at skabe en ny måde at arbejde sammen på i sundhedsvæsenet – med borgeren i centrum, siger projektpartnerne i en fælles udmelding.

Løsningen skal nu afprøves i en prøvehandling, men projektet har allerede affødt etableringen af et nyt sønderjysk netværk for velfærds- og sundhedsteknologi. Målet er at sikre, at erfaringerne forankres lokalt og videreudvikles.

National anerkendelse

Prisen blev overrakt på *Danish Life Science Clusters generalforsamling og årsmøde den 29. april. Juryen fremhævede det stærke samarbejde og det store potentiale for skalering.

*Danish Life Science Cluster er Danmarks nationale klynge for life science og velfærdsteknologi, der samler virksomheder, vidensmiljøer, hospitaler, kommuner og organisationer inden for life science og velfærdsteknologi. 

Kontakt

Dorte Callesen

Presseansvarlig

Kommunikation


23 99 33 41
APPFWU02V