Skip til primært indhold

Ny indsats skal sikre flere ældre behandling i hjemmet – uden hospitalsindlæggelse

Et nyt samarbejde i Sønderborg-området skal sikre, at ældre og svækkede borgere kan få specialiseret behandling i trygge, hjemlige omgivelser – uden nødvendigvis at blive indlagt. Med lægebilen, kommunens akutteam og plejecentre i tæt samspil får flere nu hjælp dér, hvor de er.

Et nyt samarbejde mellem Sygehus Sønderjylland, Præhospital Syd, Sønderborg Kommune og områdets plejecentre skal sikre, at ældre og skrøbelige borgere i højere grad får behandling i hjemmet – fremfor at blive indlagt på hospitalet.

Indlæggelse er nemlig ikke altid den bedste løsning. For ældre, svækkede eller demente borgere kan et hospitalsophold føre til forværring, forvirring og tab af funktionsevne.

Derfor er en ny model sat i værk, hvor akutlæger, plejecentre og kommunens akutteam arbejder tæt sammen om at rykke behandlingen ud til borgerne.

– Vi vil sikre, at patienterne får den bedste behandling på det rette sted – og det er ikke nødvendigvis altid på sygehuset, siger Gunhild Kjærgaard-Andersen, ledende overlæge for lægebilerne ved Sygehus Sønderjylland.

Indsæt nyt billede + indsæt kort beskrivelse af, hvad man ser på billedet ...

Speciallægehjælp rykker ud

Pilotprojektet, der har kørt i nogle måneder, omfatter lægebilen i Sønderborg, kommunens akutteam, plejecentre og Sygehus Sønderjylland. I stedet for automatisk at sende en borger på hospitalet, vurderes det nu, om speciallægehjælp kan gives direkte på plejehjemmet.

Har patienten fx en infektion, kan lægen fra lægebilen begynde en antibiotikabehandling med det samme – dér hvor patienten er. Ofte kan hele forløbet gennemføres hjemme. I andre tilfælde starter behandlingen i hjemmet, hvorefter ansvaret overgår til Medicinsk Modtagelse på sygehuset i Sønderborg.

– For mange ældre er det en stor belastning at blive kørt væk fra de vante omgivelser. Med det her projekt kan vi tilbyde specialiseret behandling, uden de skal flyttes, forklarer Gunhild Kjærgaard-Andersen.

Gunhild Kjærgaard-Andersen, ledende overlæge for lægebilerne ved Sygehus Sønderjylland.

Positive resultater og lettet pres

Erfaringerne fra projektets første måneder er lovende. Omkring 70 % af de borgere, der er blevet vurderet gennem ordningen, er blevet behandlet og afsluttet direkte på plejecentret – helt uden indlæggelse. Det giver både bedre forløb for patienterne og mindsker presset på Akutmodtagelsen.

– Det handler om at bruge ressourcerne klogt og tæt på borgeren, siger Kim Pedersen, funktionsleder for AMK Vagtcentralen, Præhospital Syd.

Hos Sønderborg Kommune er man også begejstret for det nye samarbejde.

– Vi skal samarbejde på tværs og gøre op med vanetænkningen. Det her er et skridt i den rigtige retning, siger Malene Mikkelsen, distriktsleder for Hjemme- og Sygeplejen samt Akutteamet i kommunen.

Tryghed i vante rammer

På Dybbøl Plejehjem har personalet allerede oplevet, hvordan indsatsen gør en forskel. Center-, kvalitets- og udviklingssygeplejerske Pia Bladt Tjørnelund fortæller:

– Vi havde fx en dement beboer, hvor de pårørende ikke ønskede indlæggelse, fordi hun tidligere var blevet meget forvirret og dårligere af at være væk hjemmefra. Lægebilen kom og satte behandling i gang, og allerede dagen efter havde kvinden det meget bedre. Med den her løsning fik hun lov til at blive behandlet det sted, der var trygt og kendt for hende.

En ny retning i sundhedsvæsenet

Projektet trækker på erfaringer fra lignende initiativer i Odense, Esbjerg og Slagelse og flugter med målsætningerne i den kommende nationale sundhedsreform: borgernær behandling og bedre udnyttelse af ressourcer.

– Det her er en kulturændring. Vi skal ikke bare tænke i indlæggelser og sengepladser. Vi skal tænke i, hvor borgeren bedst bliver rask – og det kan sagtens være derhjemme, siger Morten Stenberg, ledende overlæge på Medicinsk Modtagelse i Sønderborg.

Kontakt

Dorte Callesen

Presseansvarlig

Kommunikation


23 99 33 41
APPFWU02V