Sønderjysk forskning: Metadon kan erstatte morfin hos hoftebrudspatienter
En injektion med metadon under en hoftebrudsoperation kan give en bedre og mere skånsom smertebehandling, end hvis patienten kun bliver smertebehandlet med morfin. Det viser et nyt forskningsprojekt på Sygehus Sønderjylland.
Et forskningsprojekt foretaget blandt 129 akutte hoftebrudspatienter på Sygehus Sønderjylland kan ændre den gængse smertebehandling af hoftebrudspatienter i Danmark.
Helt konkret viser forskningsprojektet, at den halvdel af patienterne, der fik metadon som smertebehandling under operationen, i de efterfølgende 24 timer havde et forbrug af morfin, der var 38% mindre end dén halvdel, der blot fik en saltvandsindsprøjtning.
Patienter fik morfin til stærke smerter
- Hvis patienterne klagede over stærke smerter, blev de smertebehandlet med morfin, uanset om de havde fået metadon eller ej. Men projektet viser, at patienter, der får metadon, har et markant mindre behov for smertedækning i de første par dage efter hoftebrudsoperationen, forklarer læge og Ph.d.-studerende på Sygehus Sønderjylland Kevin Nygaard, der har gennemført forskningsprojektet.
- Morfin er et stærkt, smertestillende opioidstof og det har nogle forskellige ulemper, som vi gerne vil undgå. Man risikerer bivirkninger som forstoppelse og nyreproblemer – særligt ældre patienter, som jo er dem, der typisk brækker hoften, siger Kevin Nygaard.
Metadon holder effekten længe
En anden egenskab ved morfin er, at effekten aftager hurtigt. Det betyder, at man skal give det ofte for at holde patienten smertedækket.
Helt anderledes forholder det sig med metadon, der holder sin smertestillende effekt i 1-2 døgn, kræver langt mindre dosis og har lavere risiko.
Det fik Kevin Nygaard til at arbejde med en tese om, at patienter, der fik metadon, ville komme sig hurtigere og blive bedre mobiliseret efter operationen – og dermed komme hurtigere hjem.
Gennembrudssmerter når metadon klinger af
Det viste sig dog ikke at holde stik i forsøget:
Der var godt nok færre patienter i metadon-gruppen, der blev genindlagt efter deres operation, men faktisk var deres indlæggelser i gennemsnit 1,3 dage længere end den patientgruppe, der kun fik saltvand.
- Vores tal viser, at metadon-gruppen begyndte at få dét, vi kalder gennembrudssmerter omkring to døgn efter operationen. Altså samme tidspunkt som effekten af metadonen begynder at aftage. Det har påvirket patienternes indlæggelsestid. Men det indikerer også, at der kan være en yderligere positiv effekt i at give patienterne endnu en dosis metadon 48 timer efter operationen. Det var bare ikke en del af dette forsøg, siger Kevin Nygaard.
Lav smertescore efter 3 måneder
Han har interviewet hoftepatienterne efter deres operation for at blive klogere på deres oplevelse af smerter.
- Generelt havde patienterne det godt efter tre måneder. Den gennemsnitlige smertescore var lav, og morfinforbruget var ikke-eksisterende, siger Kevin Nygaard.
Dog oplevede han en tydelig opdeling blandt patienterne:
- En mindre gruppe var fortsat plaget af smerter og nedsat bevægelighed, ofte ledsaget af lavt humør. Selvom denne gruppe udgjorde et fåtal, kunne det være gavnligt med mere forskning for bedre at forudsige og forebygge disse tilfælde, siger Kevin Nygaard.
Perspektiverne i Kevin Nygaards forskning er, at metadon med tiden kan blive en gængs, supplerende smertebehandling til hoftebrudspatienter.
- Effekten var særligt tydelig hos de patienter, der havde dén type hoftebrud, som vi erfaringsmæssigt ved, at der er flest smerter forbundet med. Så det er også en individuel vurdering, hvornår det giver bedst mening at bruge metadon, siger Kevin Nygaard.
Hans forskningsresultaterne er netop indsendt til publikation og afventer svar fra et lægevidenskabeligt tidsskrift.
Fakta
Forskningsprojektet blev gennemført blandt 129 akutte hoftebrudspatienter, der blev opereret på Sygehus Sønderjylland i perioden fra november 2023 til januar 2025.
Hoftebrud er en udbredt hændelse blandt især ældre, skrøbelige mennesker. Sygehus Sønderjylland foretager omkring 30 hofteoperationer hver måned.
Læs mere om behandling af hoftebrud på Sygehus Sønderjylland