Medicinsk Modtagelse
Kontaktoplysninger, vejledninger og andre oplysninger til almen praksis og speciallæge praksis.
Klik på + for at se oplysningerne
Adresse
Sygehus Sønderjylland
Medicinske Sygdomme
Medicinsk Modtagelse
Sydvang 1
6400 Sønderborg
Telefon og e-mail
Hovednummer:
79 97 33 00
Direkte numre:
Medicinsk Modtagelse, sengeafsnit: 79 97 33 44
Medicinsk Modtagelse, ambulatorium: 79 97 33 16
Telefonisk specialistrådgivning til almen praksis.
Telefonnumrene er udelukkende forbeholdt almen praksis og bedes ikke udleveret.
Opkald fra patienter vil blive afvist.
Lægefaglig rådgivning vedrørende |
Telefontid |
Telefonnummer |
---|---|---|
Lægefaglig sparring/visitation |
Hverdage kl. 8.00 - 15.00, speciallæge i Diagnostisk Center Øvrige tid, Medicinsk Bagvagt |
79 97 33 38 79 97 30 22 |
Behov for akut vurdering samme dag, men patient ikke vurderet indlæggelseskrævende | Hele døgnet, Medicinsk Bagvagt | 79 97 30 22 |
Sygeplejefaglig rådgivning vedrørende |
Telefontid |
Telefonnummer |
Medicinsk Modtagelse Ambulatorium | Hverdage kl. 8.00 - 15.00 | 79 97 33 16 |
MUP/MAS forløbskoordinator | Hverdage kl. 8.00 - 15.00 | 79 97 33 90 |
Funktionelle lidelser | Hverdage kl. 8.00 - 15.00 | 79 97 33 89 |
Enhedens navn |
Lokationsnummer |
SHAK-kode |
SOR-kode |
---|---|---|---|
SHS Medicinsk Modtagelse Ambulatorium (Sønderborg) | 5790002004018 | 5000637 | 504521000016007 |
SHS Medicinsk Modtagelse Sengeafsnit (Sønderborg) | 5790002004025 | 5000630 | 504491000016009 |
Ambulanttilbud
Medicinsk Modtagelse Ambulatorium
Udreder og behandler patienter primært fra egen læge til udredning for mistænkt intern medicinsk sygdom, som ikke opfylder kriterier for henvisning til specialespecifikke ambulatorier fx nyre-, lunge- eller stofskiftelidelser. Der foretages diverse procedurer fx pleura- og ascitesdrænage, synactentest, blodtransfusion, injektioner/infusioner etc.
Udreder patienter hvor der er mistanke om alvorlig sygdom så som kræft (MAS) eller metastase uden kendt primærtumor (MUP).
Der skal fremsendes elektronisk henvisning på alle patienter medmindre patienten har et åbent forløb i Medicinsk Modtagelse ambulatorium, fx med henblik på recidiverende behov for ascitesdrænage.
Patienter der indlægges akut via 112 eller egen læge vurderes af medicinsk bagvagt ved ankomst - såkaldt ”Klinisk vurdering”. Hvis patienten forventes udskrevet samme dag overgår patienten til et ”sammedagsspor” hvor der fx er mulighed for at administrere i.v. antibiotika, væsketerapi etc. i tidsrummet kl. 8.00 - 22.00 alle ugens dage - også i patientens eget hjem. På ”sammedags-patienter” sendes der et ”ambulant notat” og ikke epikrise.
Ønske om akut vurdering samme dag skal altid drøftes med Medicinsk Bagvagt.
Henvisningen
For at kunne visitere patienter i Medicinsk Modtagelse Ambulatorium, Sønderborg, til det rette udrednings- og behandlingstilbud inden for ventetiden er det vigtigt, at henvisningen er relevant og fyldestgørende.
Henvisning modtages elektronisk.
Nedenstående kriterier er vejledende. Ved tvivl er man velkommen til at drøfte patienten med læge i Medicinsk Modtagelse Ambulatorium, tlf. 7997 3338, eller alternativt med Medicinsk Bagvagt på 7997 3022.
Patientrelevante data
- navn, adresse og cpr-nummer
- telefonnummer
- telefonnummer til eventuel pårørende/værge
- behov for tolk, herunder til hvilket sprog
- andre relevante sociale forhold
- eventuelt handicap
- relevant information givet til patient, eventuel pårørende/værge
Kliniske oplysninger
- relevant henvisningsdiagnose og eventuelle bidiagnoser
- kort og præcis anamnese/problemstilling med aktuel sygehistorie, kroniske lidelser og objektive fund
- ajourført FMK
- kendt allergi og intolerance
Henvisningsdiagnose
Henvisning til udredning:
Relevante blodprøver skal foreligge inden henvisning og være vurderet af henvisende læge hvis den kliniske problemstilling indicerer det, fx ved uafklaret anæmi --> anæmiudredning eller ved mistanke om malignitet --> MAS-pakke
"Intern medicin":
Eksempler på problemstillinger som kan henvises til Medicinsk Modtagelse Ambulatorium:
- subakut dyspnø (op til 8 uger, herefter Lungesygdomme ambulatorium, evt. MAS)
- uafklaret abdominalia (hvor der ikke mistænkes kirurgisk årsag, evt. MAS)
- mistanke om dyb venetrombose
- uafklaret anæmi (evt. MAS-forløb)
- utilsigtet vægttab (evt. MAS-forløb)
- feber, obs. causa/uafklaret inflammation (evt. MAS)
- ødemer (hvor hjertesvigt ikke mistænkes)
- abnorme blodprøver (hypersedimentation, transaminaseforhøjelse, elektrolytforstyrrelser etc., evt. MAS)
- mistanke om drænkrævende pleura- eller ascitesvæske
- dysreguleret INR ses KUN hvis der samtidig skønnes behov for akut revertering af INR på grund af fx mistanke om blødning, udtalt faldtendens. Ved påvist blødningskilde fx GI-blødning --> FAM
* Svært kontrollerbar hypertension med nedsat nyrefunktion og/eller albuminuri (GFR < 60 ml/min. eller urin albumin/kreatininratio > 300 mg/g) henvises til Nyresygdomme ambulatorium og ved mistanke om endokrinbetinget hypertension henvises til Diabetes og Hormonambulatorium.
Vi modtager som udgangspunkt ikke patienter hjemhørende i andet subspeciale (se henvisningskriterier herunder)
- mistanke om arteritis temporalis/systemisk vasculitis - konfereres hele døgnet med vagthavende læge på Dansk Gigthospital
- mono- eller polyartrit - henvisning til Dansk Gigthospital
- obs septisk artrit - vurderes akut af ortopædkirurg
- mistanke om hjertesvigt - henvises til kardiologisk vurdering
- patienter, der opfylder kriterium for henvisning til specifikt kræftpakkeforløb fx jernmangelanæmi over 40 år - henvises direkte jf. pakkeforløb uden forsinkelse
MAS (Mistanke om alvorlig sygdom, herunder kræft)
MUP (Metastase uden kendt primærtumor)
Tlf. 7997 3338 for lægelig sparring (speciallæge i Diagnostisk Center) kl. 8.00 - 15.00
Tlf. 7997 3390 for tovholder (sygeplejerske) på forløb
Indgang til Diagnostisk pakkeforløb
Patienter med ikke organspecifikke symptomer på alvorlig sygdom, der kan være kræft (Ved "organ-specifikke" symptomer henvises i organspecifikt pakkeforløb)
Symptombilledet, der vækker mistanke om alvorlig sygdom der kan være kræft, er varierende. Mistanken kan opstå på baggrund af lægens fornemmelse af, at patienten er alvorligt syg ofte understøttet af, at patienten har ét eller flere af nedenstående uspecifikke symptomer, især hvis de er nyopståede og uden umiddelbar forklaring. Patienten vil typisk have haft et eller flere af symptomerne mellem ca. 3 uger og 3 måneder, men der skal være opmærksomhed på eventuel sen lægesøgning. Listen er ikke er udtømmende, men kan anvendes vejledende:
- Almen sygdomsfølelse
- Udtalt, uforklaret træthed (samtidig med andre symptomer)
- Større, utilsigtet og uforklaret vægttab
- Feber uden kendt årsag
- Uforklaret lav blodprocent (anæmi)
- Diffuse eller lokaliserede smerter uden kendt årsag (samtidig med andre symptomer)
- Nattesved
- En eller flere abnorme laboratorieprøver, som ikke umiddelbart kan forklares
- En markant stigning i antallet af kontakter til sundhedsvæsnet for en patient, der tidligere ikke har været forbruger af sundhedsydelser i særlig grad (på baggrund af lægens vurdering)
- En markant stigning i medicinforbrug (fx antibiotika eller analgetika) for en patient, der ikke tidligere har haft behov for medicin i særlig grad (på baggrund af lægens vurdering)
Ved mistanke om alvorlig sygdom, der kan være kræft, foretages følgende indledende basale undersøgelser i almen praksis.
- Grundig anamnese inkl. opdateret medicinstatus (FMK)
- Grundig, relevant objektiv undersøgelse, herunder inspektion af hud og mundhule samt palpation af led, lymfeknuder, hals, skjoldbruskkirtlen, mammae eller testes samt gynækologisk undersøgelse og rektal-eksploration
- Parakliniske undersøgelser ("Diagnostisk pakke" + Urinstix + evt. relevante kræftmarkører)
Billeddiagnostik
Hvis den basale blodprøvepakke ikke tyder på sygdomme eller tilstande, som kan forklare patientens symptomer (fx medicinske tilstande, infektioner mv.), kan der henvises til relevante billeddiagnostiske undersøgelser, der vil kunne bidrage til yderligere udredning af mistanken om alvorlig sygdom, der kan være kræft. Ved behov for billeddiagnostik har almen praksis adgang til følgende to muligheder:
1. Almen praksis (eller anden afdeling på sygehuset) har mulighed for at kunne henvise direkte til relevant billeddiagnostisk undersøgelse (CT-tab: hals, thorax, abdomen og bækken, ved unge overvejes om røntgen af thorax og ultralydsundersøgelse (UL) er tilstrækkelige.
Hvis der efter de indledende undersøgelser, med almen praksis som tovholder, fortsat ikke er anden forklaring på de beskrevne symptomer, og der stadig er mistanke om alvorlig sygdom, der kan være kræft, tilbydes henvisning til udredning i Diagnostisk Center (pakkeforløb)
2. Almen praksis har mulighed for at henvise direkte til Diagnostisk pakkeforløb i Diagnostisk Center uden krav om, at der forinden er foretaget specifikke billeddiagnostiske undersøgelser, herunder diagnostisk CT-skanning. Ved behov rådfører den henvisende læge sig med udredningsenheden forud for henvisningen.
3. Patienter med de vage symptomer, (såkaldt gruppe 3 patienter), hvor den praktiserende læge ikke helt kan udelukke, at der kan være tale om en alvorlig sygdom (low risk but not no risk), og derfor finder det relevant at igangsætte egen udredning via parakliniske undersøgelser, herunder billeddiagnostik. Det er symptomer, som ikke giver anledning til at henvise ind i et MAS forløb eller til et organspecifikt pakkeforløb. Modsat gruppe 1 og 2 skal patienten ikke informeres om, at det drejer sig om et kræftpakkeforløb, fordi undersøgelsen sker for at afkræfte muligheden for alvorlig sygdom.
Der kan henvises til CT-TAB, Rtg. thorax, UL abdomen, Knogle- eller Thyreoideascintigrafi
Se i øvrigt: link til sundhed.dk
Henvisning
Der bør desuden være kontaktinformation i henvisningen, så den henvisende læge er tilgængelig for udredningsenheden ved behov for uddybning af henvisningen.
Ved henvisning til Diagnostisk pakkeforløb på sygehusafdeling skal den henvisende læge ved henvisningen informere patienten om, at patientens symptomer kan skyldes alvorlig sygdom, der eventuelt kan være kræft, og at udredningen har til formål at undersøge, om patienten har kræft. Det vurderes, om patienten er i stand til og interesseret i at indgå i pakkeforløbet, og der indhentes informeret samtykke.
Henvisningen til udredning på sygehusafdeling skal indeholde omhyggelig beskrivelse af symptomer, fund, uddybning af skønnet samt at der er givet information til patienten. Patienten vil hurtigt derefter blive kontaktet af udredningsenheden med plan for den videre udredning.
Se i øvrigt mere på Sundhedsstyrelsens side: Indgang til Diagnostisk pakkeforløb
Se særskilte "henvisningskriterier".
Der kan henvises til følgende serviceydelser fra andre specialeafdelinger på Sygehus Sønderjylland eller sygehuse i regionen:
- blodtransfusion
- i.v. behandling
- antibiotika
- væske
- jerninfusion
- Zolendronsyre
- Alfa-1-antitrypsin
- ambulant pleura- eller ascitesdrænage
- synactentest
- Nebido-injektion
- Privigen-injektion
- Sandostatin-injektion
- blodprøver fra Picc-line eller Port á Cath
- Plasterskift ved Picc-line eller Port á Cath
- væksthormon-test
- vaccinationer ved stikskader
OBS - behandlingsansvaret er hos den henvisende læge. Ordination af medicin skal fremgå af FMK.
Henvisning til serviceydelser fra almenpraksis kun efter forudgående aftale med læge i ambulatoriet eller via visiteret henvisning.
Åbent alle hverdage fra kl. 07.30 -15.30, lukket lørdage, søn- og helligdage.
Patienter modtages i tidsrummet kl. 07.30 - 15.30.
Fra kl. 15.30 – 22.00 ses kun patienter, der har et aktivt forløb, fx til i.v. antibiotika.
Patienter henvist samme dag modtages senest kl. 14.30 af hensyn til ekspeditionstiden på blodprøveanalyse.
Patienter henvist elektronisk indkaldes via e-boks en af de nærmeste hverdage.
Elektronisk henvisning adresseres til SHS Medicinsk Modtagelse ambulatorium (Sønderborg)
Nærmere oplysninger om Medicinsk Modtagelse ambulatorium på telefon nr. 79 97 33 16
Læger med speciale/ansvarsområde
Afsnitsledelsen
Vakant
Oversygeplejerske
Medicinsk Modtagelse
Praksiskonsulent
Pia Therkildsen
Praksiskonsulent
Medicinske Sygdomme (Sønderborg & Tønder), Blodprøver, Biokemi og Immunologi, Patologi, Mikrobiologi, Apotek
pia-therkildsen@dadlnet.dk