Information til fødende
Til dig der skal føde på Sygehus Sønderjylland
- Fødeafsnittet er åbent for alle telefoniske henvendelser vedr. igangværende fødsel eller akut behov for jordemoderråd eller jordemoderhjælp i graviditetens sidste måneder.
- Du kan blive henvist til fødeafsnittet via konsultationsjordemoderen, lægen i ambulatoriet, egen læge, vagtlægen eller ved direkte telefonisk kontakt til os.
- Det er nødvendigt at ringe først, når du ønsker at blive modtaget på fødeafsnittet. Vi har brug for at koordinere arbejdet udfra antallet af patienter. Derfor beder vi dig ringe til os, inden du kommer, for at i kan få en god service.
- Når du ringer til fødeafsnittet, vil du på hverdage i dagtiden blive stillet om til jordemoderen i fødemodtagelsen . Du og jordemoderen vurderer i fællesskab, hvad vi kan gøre for dig, og om du i givet fald skal møde op på fødeafsnittet.
- Når du ankommer til fødegangen henvender du dig i receptionen i Kvindesygdomme og Fødsler i dagtiden mellem 8-17 eller ringer på klokkesnoren til fødegangen og afventer, til personalet kommer og byder dig/jer ind.
- Fødeafsnittet er bemandet sådan, at du som fødende kan forvente at have en jordemoder hos dig i det omfang, du har behov for det i den tid du opholder dig på fødegangen - især i fødslens aktive fase, altså når livmodermunden er åben mindst 4 cm.
Fødslen kan starte på flere forskellige måder, ved:
- Vandafgang
- Veer
- Tegnblødning
En fødsel er et samspil mellem dig, de veer din livmoder laver og barnet.
Vandafgang
Barnet ligger inde i livmoderen omgivet af vand og fosterhinder. Omkring 15% af alle fødsler starter med vandafgang.
Vandet kan gå i en stor skylle, men oftest vil fostervandet sive ganske langsomt. Der dannes hele tiden fostervand, og derfor bliver forstervandet ved med at sive, når først der er gået hul på fosterhinderne.
Det er meget forskelligt, hvor hurtigt der kommer veer efter vandafgang. Nogle kvinder får veer kort tid efter, andre får slet ikke veer og må have fødslen sat i gang.
Har du vandafgang eller er du i tvivl, så kontakt jordemoderen på fødegangen Aabenraa.
Veer
Veer er sammentrækninger af musklerne i livmoderen. Formålet med veer er, at livmodermunden skal udvides sig og barnet kan blive skubbet ned gennem bækkenet.
I begyndelsen er veerne oftest meget uregelmæssige, føles som menstruationssmerter og varer 20-40 sekunder.
For at gå i fødsel skal veerne udvikle sig og blive hyppigere, kraftigere og vare ca. 60 sekunder. Når du har veer, der varer ca. 60 sekunder og kommer med 5–10 minutters interval, og alle veer gør lige ondt - er du i begyndende fødsel.
Det kan være svært at afgøre, hvornår du skal komme ind på fødegangen.
Ring til jordemoderen på fødegangen, så du kan få afklaret, om du skal komme ind på fødegangen eller om du bare skal have nogle gode råd at arbejde videre med.
Tegnblødning
Inden fødslen rigtig går i gang, oplever mange, at der kommer lidt slim og blod fra skeden. Dette er helt normalt. Det skyldes, at livmoderhalsen er ved at afkortes og livmodermunden ved at åbne sig.
Selvom der kommer tegnblødning, er det umuligt at sige noget om, hvor lang tid der går, inden fødslen går i gang.
Hvis du er usikker på, om du bløder for meget, skal du kontakte jordemoderen på fødegangen.
Yderligere information
Læs om fødsel i pjecen Når du skal føde.
Du skal medbringe følgende papirer/dokumenter:
- Vandrejournal
I øvrigt anbefaler vi, at du/I medbringer:
- Mad, frugt, sodavand til ledsageren. Ledsageren kan bestille og købe mad på sygehuset til hovedmåltiderne.
- Kamera, men vi beder om, at I kun fotograferer personalet efter aftale. Ønsker I at videofilme, må dette ske, når personalet ikke er på stuen.
- Læsestof.
- Musik, der er bluetooth højtalere på alle fødestuer.
- Mobiltelefon og oplader.
- Toilettaske.
- Morgenkåbe.
- BH med god plads i (størrelsen på en amme-BH er svær at forudsige, så vent med at investere i en, til du er kommet hjem).
- Hjemmesko.
- Behageligt tøj til dagene efter fødslen.
- "Ønskeseddel". Har du ønsker til fødslen eller noget du helst ikke vil, kan du enten skrive det ned eller tale med jordemoderen om det, når du kommer. Vi vil ikke anbefale, at du laver en fast plan for, hvordan din fødsel skal forløbe, for forudsætningerne kan ændre sig undervejs.
Overbåren graviditet
Ved korrekt beregning af fødselsterminen føder over halvdelen af alle gravide lige omkring uge 40+0 (fødselsterminen).
Har du endnu ikke født en uge efter fødselsterminen, tilbyder vi dig en undersøgelse af, hvordan barnet og du har det - en såkaldt overbårenhedsundersøgelse.
Ca. 12 dage over fødselsterminen eller nærmeste hverdag tilbyder vi dig igangsættelse.
Hvis du ønsker at afvente fødslens spontane forløb eller hvis terminsberegningen er usikker, vil du få tilbudt overbårenhedsundersøgelse hver 2. dag efter uge 41+5.
Overbårenhedsundersøgelse
Undersøgelsen indeholder:
- Urinundersøgelse (medbring urinprøve)
- Blodtryksmåling
- Overvågning af fostrets hjerteaktivitet og registrering af plukkeveer/veer (”strimmel”).
- Ultralydsundersøgelse med bestemmelse af fostervandsmængden.
Undersøgelsen foregår på fødegangen i Aabenraa
Her møder du en jordemoder, en social- og sundhedsassistent, en reservelæge og en sonograf (scanningspersonale).
Praktiske oplysninger
I forbindelse med den sidste undersøgelse i jordemoderkonsultationen, vil din kontaktjordemoder informere dig om:
- at bestille tid til en overbårenhedsundersøgelse i uge 41+0 eller førstkommende hverdag derefter.
- at du kan bestille tid, når du har nået 3 dage over den beregnede fødselstermin og senest 5 dage derefter.
Kontakt fødegangen i Aabenraa på tlf. 79 97 22 10 på alle hverdage i tidsrummet fra kl. 8.00 til 13.00.
Ved korrekt beregning af fødselsterminen føder over halvdelen af alle gravide lige omkring uge 40+0 (fødselsterminen).
Har du endnu ikke født en uge efter fødselsterminen tilbyder vi dig en undersøgelse af hvordan barnet og du har det (overbårenhedsundersøgelse).
Ca 12 dage over fødselsterminen eller nærmeste hverdag tilbyder vi dig igangsættelse.
Hvis du ønsker at afvente fødslens spontane forløb eller hvis terminsberegningen er usikker, vil du få tilbudt overbårenheds undersøgelse hver 2. dag efter uge 41+5.
Nærmere information om igangsættelsesprocedurer finder du i pjecen "Information om igangsættelse af fødslen".
Når fødslen er i gang kan du:
- Hjælpe med at bevare roen
- Guide til en dyb vejrtrækning
- Give massage over lænden (men kun når der er ve - ellers bliver du hurtig træt i armene!)
- Komme med noget koldt at drikke
- Hvile dig, når din kone / kæreste alligevel hviler
- ..... i øvrigt bare være til stede, støtte og holde i hånd
I kan godt lave aftaler om dine opgaver under fødslen på forhånd. Måske viser det sig, at det er noget andet, der skal til, når fødslen er i gang.
Heldigvis er fødende kvinder gode til at sige til og fra - specielt over for dem, de holder af!
Hvad kan du gøre for at hjælpe kvinden under fødslen?
- Først og fremmest er det vigtigt bare at være til stede. Du kan have svært ved på forhånd at vide, hvordan både du og hun vil reagere under en fødsel og hvad hun helt konkret vil have brug for.
- Nogle kvinder har brug for en hånd at holde i, måske massage over lænden, hvor det gør ondt, eller en kold vaskeklud til ansigtet eller opmuntrende ord undervejs.
- Andre kvinder kan ikke holde ud at blive holdt om eller blive rørt ved og har det bedst med at trække sig ind i sig selv, når de klarer veerne og fødselsarbejdet.
- Det betyder dog ikke, at de ikke lægger mærke til, om partneren er til stede. At have et kendt menneske omkring sig under fødslen er for de fleste en uvurderlig støtte.
- Du er den, der kender kvinden bedst, og du kan derfor være med til at formulere hendes ønsker under fødslen og efterfølgende være med til ”at huske” forløbet sammen med hende.
Husk også dig selv
- Tag lidt mad eller frugt med til fødslen; det kan tage sin tid og du skal have ”brændstof” til det hele.
- Sørg for at komme ud ind i mellem. Frisk luft og en lille pause kan gøre underværker for dig og give dig ny energi under fødslen.
- Jordemoderen skal nok være stand-in med at massere eller holde i hånd, mens du er ude eller spiser.
- Spørg jordemoderen, hvis du er tvivl om, hvad du skal eller hvis du bliver bekymret.
- Hvis din partner hviler, så tag også selv en lille lur, så du er frisk til barnets fødsel.
- Husk at din partner er i en helt speciel situation, når hun føder og du ser hende fra en helt anden side, end du plejer. Måske skælder hun ud eller bliver meget indadvendt, men hun bliver ”sig selv” igen, lige så snart barnet er født!
Skal partneren altid være med til fødslen?
I Danmark er langt de fleste mænd/partnere med til deres barns fødsel og de fleste synes, det er en stor oplevelse. Også selv om det kan være hårdt at se kvinden have smerter og være i hårdt fødselsarbejde.
Men det er meget vigtigt, at I her - gør, som det passer jer bedst.
Hvis du ikke ønsker at være med til selve fødslen, kan det være en god ide at have en anden nærtstående person med, eller måske kan I begge to være med. På den måde kan én af jer altid gå lidt ud, hvilket kan lette lidt af presset ved at skulle være til stede.
Her kan kvinden måske tænke på, at hun ikke har glæde og støtte af, at du er bange og utryg, men at det tværtimod kan ”smitte” og gøre hende mere bange og utryg.
Hvis du er meget skræmt og utryg ved tanken om at skulle være med til fødslen, kan det være en god ide, at I sammen snakker med jordemoderen om det. Hun vil ikke forsøge at overtale nogen af jer, men kan derimod fortælle, hvad der sker ved en fødsel og hjælpe jer med at finde en løsning, der kan tilgodese jer begge.