Skip til primært indhold

Læger

Information til læger om muligheder for uddannelse i Fælles Akut Modtagelsen (FAM)

Information til yngre læger

Kære yngre læge (Akutmedicin)

Indholdet af din første arbejdsdag afhænger af, om du er ny i Sygehus Sønderjylland. Nye medarbejdere inviteres på deres første arbejdsdag til fælles sygehusintroduktion. Hvis du allerede tidligere har deltaget i fælles sygehusintroduktion, møder du i FAM på din første arbejdsdag. Nyansatte læger, der ikke kender vores EPJ-system tilbydes også en IT-dag tidligt i forløbet. Alle detaljer vil fremgå af dit introduktionsprogram, som du får tilsendt.

FAM’s læger begynder alle dage med morgenkonference kl. 08.00 i FAM1’s (Skadestuens) konferencelokale. Her vil du møde dine kommende kolleger!

Du bliver efterfølgende vist rundt og begynder på dit introduktionsprogram, som strækker sig over 1-2 uger.
I menuen i venstre side kan du læse både om de elementer, der er fælles for alle nye yngre læger (præsentation af afdelingen, praktiske oplysninger, det daglige lægearbejde), og om det, der er specifikt for din kategori (KBU-, introduktions- og hoveduddannelsesstillinger).

Vi ser frem til et godt samarbejde og glæder os til at tage imod dig på din første arbejdsdag i FAM.

Generelt

FAM’s KBU-læger og Introduktions(I-)læger deltager i det akutmedicinske forvagtslag. Forvagten modtager, undersøger, behandler og lægger plan for patienterne i tæt samarbejde med plejepersonale og akutmedicinsk bagvagt. Samtlige arbejdsopgaver varetages under supervision.

Hoveduddannelses(HU-)læger arbejder primært i bagvagtslaget, som også I-læger introduceres til.

Arbejdet foregår helt overvejende i FAM1 (Skadestuen) og FAM2 (den akutte sengeafdeling), hvor vi arbejder tæt sammen med kolleger fra andre specialer (intern medicin, kirurgi, ortopædkirurgi, kardiolologi, neurologi etc), som også har sin daglige gang i FAM.

Ved modtagelsen triageres patienterne, hvor kontaktårsag og vitalværdier (puls, blodtryk, respirationsfrekvens mm.) bruges til at vurdere risikoen for et alvorligt forløb. ”Røde patienter” vurderes umiddelbart af bagvagt. De øvrige patienter skal ses indenfor 30 minutter (klinisk vurdering), hvor man tager stilling til, om der er behov for blodprøver/billeddiagnostik og, hvis muligt, hvorvidt patienten skal indlægges. Hvis patienten skal indlægges laves journalen allerede nu. Indenfor 4 timer skal der foreligge en plan, som konfereres med bagvagten. 

Tværfaglighed og teamsamarbejde indgår centralt i det daglige arbejde.

FAM er normeret til 6 KBU forløb hvert halvår og 6 årlige introduktionsstillinger i Akutmedicin. Der er desuden hoveduddannelseslæger i akutmedicin.

Hoveduddannelsen i Akutmedicin varer 5 år, hvoraf det fjerde år, og i nogle forløb også det tredje år, foregår på Odense Universitetshospital. 

FAM Sygehus Sønderjylland har 3,3 hoveduddannelsesforløb pr. år.

Lægegruppen

  • Cheflæge Eva Holtved, speciallæge i Thoraxkirurgi og Onkologi.
  • Uddannelsesansvarlig overlæge Mats Lindberg, speciallæge i Akutmedicin, Intern medicin og Reumatologi
  • Specialansvarlig for Skadestuen Christian Akim Jacobsen, speciallæge i Ortopædkirurgi
  • Professor: Christian Backer Mogensen, speciallæge i Akutmedicin, Infektionsmedicin, Intern medicin og Almen medicin.

Vi har i alt ca. 10 speciallæger i FAM. Udover akutmedicin er en række andre specialer repræsenteret blandt afdelingens speciallæger, herunder infektionsmedicin, reumatologi, ortopædkirurgi, anæstesiologi intensivmedicin, almen medicin etc.
 
Se afdelingens evalueringer på: https://uddannelseslaege.dk/evalueringsstatistik

Uddannelse

Uddannelsesstillinger:

  • Hoveduddannelse i Akutmedicin (3,3 forløb pr. år)
  • Introduktionsuddannelse (6 forløb pr. år)
  • Klinisk basisuddannelse (12 forløb pr. år)
  • Der er desuden mulighed for meritvurderingsansættelse som led i at opnå speciallægeanerkendelse i Akutmedicin.

Akutmedicin er et nyt speciale, som er karakteriseret ved en stor faglig bredde, idet specialet har berøring med de fleste øvrige lægefaglige specialer.

Diagnostik står centralt i specialet. Uanset, hvor mange sygdomme patienten fejler i forvejen, så er det et eller andet, der har væltet patienten nu og forårsager besøget i akutmodtagelsen. Det er det, som vi skal finde ud af og behandle. Vi begynder med åbne spørgsmål og lytter grundigt til patientens fortælling, herunder symptomer og tidsforløb.

Akutmedicinerens arbejde kræver et godt tværfagligt samarbejde med sygeplejersker, fysioterapeuter mv. og læger fra andre specialer. Man skal være god til at kommunikere med patienter, pårørende og kolleger. 

En akutmediciner skal være nysgerrig på patienten og kunne lide at arbejde som generalist. Akutmedicineren skal også kunne træffe hurtige, vanskelige og tidskritiske beslutninger i akutte situationer og have forståelse sundhedsvæsenets organisation.

Læs mere om akutmedicin hos/i:

Alle dage

Morgenkonference kl. 8.00-8.15 i FAM1’s konferencelokale efter følgende skabelon:

  • Vagtbemanding: 2 min.
  • Læringsmål for yngre læger: 3 min.
  • Stuegang/oversigt: 1 min.
  • Nyt fra Ledelsen: 2 min.
  • Handover/Defusing fra vagten: 5 min.

Middagskonference holdes 12.30-13.00, og vi spiser samtidigt sammen.

Der er overlægemøde ca. 1 gange pr. uge.

Undervisning

Der er hver dag undervisning fra kl. 8.15 efter følgende skema:

  • Mandag: 10 minutter undervisning ved forvagt
  • Tirsdag: Trivselsmøde 1. og 3. tirsdag i måneden, ellers DAGENS CASE (10 min.)
  • Onsdag: 30 minutters undervisning
  • Torsdag: DAGENS CASE (10 min.)
  • Fredag: 10 minutter undervisning ved bagvagt

Den første torsdag i måneden, kl. 08.45, er der simulationstræning i afdelingen.

Arbejdstider

  • Akutmedicinsk bagvagt 1: 08.00-18.00 + aften/nat 17.30-08.30
  • Akutmedicinsk bagvagt 2: 08.00-18.00 (i weekend 08-16)
  • Akutmedicinsk stuegang, speciallæger, 08.00-15.24
  • Akutmedicinsk stuegang, yngre læger, 08.00-16.00
  • Akutmedicinsk forvagt: 08.00-18.00 + aften/nat 17.30-08.30
  • ”Runner”: 08.00-16.00
  • ”FAM1-vagt” (”skadestuevagt”): 08.00-16.00 og 12.00-20.00

 

KBU- og I-læger deltager i forvagtslaget.

I-læger introduceres gradvis til arbejde i bagvagtslaget og den ortopædkirurgiske funktion i FAM1 (skadestuen).

HU-læger deltager, afhængigt af erfaring, overvejende i bagvagtslag og i FAM1-funktion.

Akutmedicinsk forvagt

Du modtager akutmedicinske patienter i FAM1 (Skadestuen) og FAM2. Du optager anamnese, foretager objektiv undersøgelse og eventuel ultralydsskanning. Du planlægger udredningsprogram og iværksætter primær behandling i samråd med bagvagt. Du deltager i ”røde kald”, dvs. modtagelsen af akut ustabile patienter, sammen med bagvagten.

De fleste akutte patienter er ældre og kan have symptomer som feber, åndenød, forvirring, vægttab mm. Som vagthavende vurderer du hvilken udredning og behandling, der skal igangsættes, og om patienten kan sendes hjem eller skal indlægges. Hvis patienten skal indlægges finder du ud af om patienten skal indlægges, afstemmer medicinlisten, ordinerer ny medicin og bestiller ved behov billeddiagnostiske undersøgelser. Arbejdet foregår i tæt samarbejde med sygeplejerske og bagvagt. Ustabile, uafklarede og forventet hurtigt afklarede patienter er altid akutmedicinske indlagt, indtil de er stabile og diagnostisk afklarede, mens stabile og diagnostisk afklarede patienter indlægges som direkte i fx medicinsk eller kirurgisk regi.

Akutmedicinsk bagvagt

Bagvagterne laver en hurtig klinisk vurdering af nye patienter i FAM1 og FAM2 og lægger en behandlingsplan sammen med forvagten. Bagvagten har også et ansvar for at sikre et hensigtsmæssigt patientflow gennem afdelingen.

Bagvagt 1 har primært ansvar for nye patienter i FAM samt røde kald og hjertestopkald.

Bagvagt 2 har primært ansvar for nye patienter i korttidszonen og akutmedicinsk tilsynsfunktion (assistance) i FAM2.

I praksis hjælper de to bagvagter hinanden med alle opgaver.

Bagvagt 1 er altid på sygehuset og skal være en speciallæge eller hoveduddannelseslæge. Bagvagt 2-funktionen kan varetages af HU-læger og erfarne I-læger, idet der altid er mulighed for at rådføre sig med bagvagt 1. 

HU-læger i fase 3 deltager i bagvagt 1-funktionen også nattetid, men har altid en speciallæge at rådføre sig med (beredskabsvagt 18.00-08.00). 

Stuegangsfunktion

I stuegangsfunktion varetager du stuegangen på akutmedicinske patienter i FAM2.

Der skal for hver patient tages stilling, om patienten kan udskrives i dag, eller hvad der mangler, før patienten kan udskrives.

Diagnosekoder

I epikriser og skadekort (udskrivningsnotat fra Skadestuen) skal man bruge diagnose-koder over aktionsdiagnoser, bi-diagnoser og evt. procedurer.

Aktionsdiagnosen skal være den diagnose, som bedst forklarer ressourceforbrug under indlæggelsen. Brug gerne følgende tommelfingerregel:

  • Organsvigt (fx J.96.9: Respiratorionsinsufficiens) vejer tungere end…
  • Sygdom (fx J441 KOL med eksacerbation), som i sin tur vejer tungere end et…
  • Symptom (fx R06.0 Dyspnø) eller
  • Observation (fx Z034, Obs. For AMI).

Funktionstid i andre specialer

Hvis du som I- eller H-læge ikke i forvejen har erfaring med arbejde i skadestue, vil du i 2 måneder være tilknyttet ortopædkirurgisk forvagtslag.  Som ortopædkirurgisk forvagt lærer du at håndtere skadestuepatienter, så der sikres et godt flow, herunder patienter med forstuvninger, frakturer, sårskader, traumer og næseblødning.

HU-lægen har desuden 3 måneders funktionstid inden for hhv. kirurgi, pædiatri og psykiatri, samt fokuserede ophold inden for anæstesiologi og intensiv medicin, øre-næse-hals, urologi, oftalmologi og radiologi.

Du bliver i starten af ansættelsen tilbudt et internt kursus i akutmedicinsk ultralydsdiagnostik (fokuseret ultralyd af lunger og nyrer).

KBU-læger deltager i akut-, lærings- og kommunikationskurser i Lærings- og Forskningshuset.

Intro-læger deltager desuden i følgende kurser:

  • Kursus i Akutmedicinsk ultralyd (internt kursus)
  • EMCC (Emergency Medicine Core Competencies) (3 dage)
  • Simulationstræning i lumbalpunktur og ultralydsvejledt PVK-anlæggelse (internt kursus)
  • YODA’s Skadestuekurser (aftenkursus, frivilligt)
  • Vejlederkursus (obligatorisk)

Hoveduddannelseslæger har en lang række obligatoriske kurser i løbet af det 5-årige uddannelsesforløb.

Når du skal på kursus, skal du aflevere en kursusansøgning til afdelingsledelsen i god tid. Dette gælder både for obligatoriske kurser og andre kurser.

Af hensyn til vagtplanlægning skal vagtplanlægger også have besked, så snart som muligt. 

Hvis du er I-læge eller HU-læge er det vigtigt, at du tænker på, om kurset foregår under din funktionstid i et andet speciale, og at du i så fald skal søge fri hos den den relevante afdelingsleder og skemalægger.

Spørg dine kolleger, hvor du finder blanket til kursusansøgning (hent den på intranettet)

Du får tilsendt et introduktionsprogram i god tid, før du påbegynder din ansættelse hos os.

Som KBU-læge får du 2 ugers introduktion, og der indgår som regel tre følgevagter som forvagt, heraf en følgevagt eftermiddag/aften.

I-læger og H-læger har som regel kortere introduktion, afhængigt af om de kender afdelingen i forvejen.

Som HU-læge får du udover klinisk introduktion også en introduktion til FAM på det organisatoriske niveau, herunder Flowmasterfunktion og samarbejdsaftaler med stamafdelingerne.

Et eksempel på introduktionsprogram for KBU-læger ses nedenfor.

NB! Klik på billedet for at se det i stort format.

 

Alle uddannelseslæger i FAM har en hovedvejleder. Vores målsætning er vejledersamtaler hver måned for KBU-læger og hver anden måned for I-læger og H-læger.

Vi efterstræber, at I-læger er hovedvejledere for KBU-læger, H-læger er hovedvejledere for I-læger og speciallæger i Akutmedicin er vejledere for H-læger.

Din uddannelsesplan, din udvikling som uddannelseslæge, dine aftaler med din hovedvejleder, dine afholdte vejleder-samtaler og dine udfyldte kompetencekort skal dokumenteres på hjemmesiden uddannelseslaege.dk.

Det er vigtigt, at du arbejder aktivt med hjemmesiden uddannelseslaege.dk. Når du selv mener, at du har tilegnet dig en kompetence, kan du fx markere, at kompetencen er klar til godkendelse ved næste vejledersamtale. 

Gå til hjemmesiden uddannelseslaege.dk

Ansættelse som KBU-læge

Som KBU-læge i FAM er du ansat i Region Syddanmark i en 1-årig stilling med 6 mdr. i FAM og herefter yderligere 6 mdr., som oftest foregår i Almen Praksis.

FAM’s KBU-læger indgår i det akutmedicinske forvagtslag. Forvagten modtager undersøger, behandler og lægger plan for patienterne i tæt samarbejde med plejepersonale og bagvagten. Samtlige arbejdsopgaver varetages under supervision. En vigtig del af arbejdet er dokumentation i journal og skadekort. Tværfaglighed og teamsamarbejde indgår i det daglige arbejde.

Som KBU-læge i FAM er du en vigtig del af afdelingens drift og samarbejder tæt med afdelingens speciallæger. Du har også mulighed for 4 dages fokuseret ophold (gerne 2x2 dage) på andre afdelinger i Sygehus Sønderjylland.

Du kan læse mere om KBU i Sygehus Sønderjylland her

Målbeskrivelse og uddannelsesprogram

Læs målbeskrivelsen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

Kompetencekort for KBU-læger

Kompetencekort bruges til at sikre progressionen i din uddannelse, og at du til sidst har tilegnet alle målbeskrivelsens kompetencer.

Kompetencekortene udfyldes sammen med din daglige vejleder.

Ved samtale med din hovedvejleder skal I drøfte de udfyldte kompetencekort, så hovedvejlederen kan tage stilling til om kompetencen kan godkendes på uddannelseslaege.dk.

Gå til hjemmesiden uddannelseslaege.dk

Ansættelse som I-læge

Formålet med introduktionsuddannelsen i Akutmedicin er bl.a., at du kan få afklaret, om en speciallægeuddannelse i Akutmedicin er den rette karrierevej for dig.  Omvendt skal vi som uddannelsessted vurdere, om du vil kunne fungere godt i arbejdet som akutmediciner.

Uddannelsen gennemføres ved ansættelse i FAM og er af 12 måneders varighed. Som I-læge i FAM indgår du i det akutmedicinske forvagtslag, men introduceres gradvis til arbejdet som akutmedicinsk bagvagt 2. Der er altid mulighed for supervision med akutmedicinsk bagvagt 1, som typisk er en speciallæge.

I uddannelsen indgår 2 måneders funktionstid i ortopædkirurgisk forvagtslag, hvis du ikke i forvejen er vant til at arbejde i en skadestue. Når du er færdig med de 2 måneder, vil vi begynde at skemalægge dig til ”FAM1-vagt” - en slags mellemvagt-funktion i skadestuen.

Alle I-læger og HU-læger har flexdage/uddannelsesdage ca. en gang pr. måned.

Målbeskrivelse og uddannelsesprogram

Du kan læse om målbeskrivelsen for specialet Akutmedicin på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, og du kan se vores uddannelsesprogram på Den Lægelige Videreuddannelses i Region Syddanmarks hjemmeside.

Se også hjemmesiden for Dansk Selskab For Akutmedicin (DASEM)

Kompetencekort for I-læger i Akutmedicin

Kompetencekort bruges til at sikre progressionen i din uddannelse, og at du til sidst har tilegnet alle målbeskrivelsens kompetencer. Kompetencekortene udfyldes sammen med din daglige vejleder. Ved samtale med din hovedvejleder skal I drøfte de udfyldte kompetencekort, så hovedvejlederen kan tage stilling til, om kompetencen kan godkendes på uddannelseslaege.dk.

Gå til hjemmesiden uddannelseslaege.dk

Ansættelse som H-læge i Fælles Akut Modtagelsen

Hoveduddannelsen i Akutmedicin er et 5-årigt forløb, der består af følgende faser:

  • Fase 1 (3 år):
    36 måneder i Sygehus Sønderjylland med funktionstid i en række andre specialer udover Akutmedicin: kardiologi (3 mdr), Intern medicin (3 mdr), Kirurgi (3 mdr), Psykiatri (3 mdr), Pædiatri (3 mdr) samt en række fokuserede ophold i bl.a. Anæstesiologi og ØNH.
  • Fase 2 (1 år):
    12 mdr. på FAM, Odense Universitetshospital (OUH).
  • Fase 3 (1 år):
    12 mdr. i FAM, Sygehus Sønderjylland, hvor du fungerer på linje med afdelingens speciallæger, men altid har nogen at rådføre dig med.

År 4 foregår således altid på OUH. I nogle forløb foregår også år 3 (pædiatri, psykiatri, akutmedicin) på OUH.

Målbeskrivelse og uddannelsesprogram

Se også hjemmesiden for Dansk Selskab For Akutmedicin (DASEM)

Kompetencekort for H-stilling i Akutmedicin

Kompetencekort bruges til at sikre progressionen i din uddannelse, og at du til sidst har tilegnet dig alle målbeskrivelsens kompetencer. Kompetencekortene udfyldes sammen med din daglige vejleder. Ved samtale med din hovedvejleder skal I drøfte de udfyldte kompetencekor, så hovedvejlederen kan tage stilling til, om kompetencen kan godkendes på uddannelseslaege.dk.

Gå til hjemmesiden uddannelseslaege.dk

Returdage i Fælles Akut Modtagelsen

H-læger har returdage i FAM en gang pr. måned i de perioder, når de har funktionstid i en anden afdeling. Returdagene kan bl.a. bruges til vejledersamtaler og til at følge op på kompetencer, som er specifikke for Akutmedicin.

 

APPFWU02V